Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
marchewka
1/2 sztuki -
jabłko
1 sztuka -
płatki owsiane górskie
60 g -
miód
1 łyżka -
mleko
100 ml -
orzechy pekan
15 g -
daktyle
15 g -
skyr naturalny
80 g -
jajko
1 sztuka -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
Przyprawa do owsianki
1 łyżeczka -
sól
szczypta
Karmelizowane jabłka:
-
masło
10-15 g -
cukier
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Korzenna owsianka
1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, połowę jabłka (60 g już obranego) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do marchewki. W osobnej miseczce mieszamy pozostałe składniki: płatki, mleko, skyr, miód (lub inny słodzik np. ksylitol, cukier, erytrytol) pokrojone orzechy, pokrojone daktyle, przyprawy, jajko, proszek do pieczenia. Dodajemy do tego marchewkę z jabłkiem, po wymieszaniu odstawiamy na ok. 30 min.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra-dół) i pieczemy owsiankę przez 30-35 min. (zależnie od piekarnika), na ostatnie 5 min. zwiększam temperaturę do 190℃, żeby ładnie przyrumienić górę.
3. W między czasie, jak piecze się owsianka, można przygotować karmelizowane jabłka:
4. Pozostałą połowę jabłka kroimy na średniej grubości plasterki (lub półplasterki), na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (10-15g). Układamy cząstki jabłek na maśle, posypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. W wersji bardziej „fit” można dać mniej masła ok.5 g i jak się smażą jabłka, podlać delikatnie wodą.
5. Na gotową owsiankę układamy karmelizowane jabłka i można jeść :) .
Proces jest dość długotrwały, ale spokojnie można przygotować ją sobie dzień wcześniej i następnego ranka po prostu odgrzać.![]()
Komentarze (0)