Korzenna owsianka

Korzenna owsianka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Poszukujecie przepisu na śniadanie inne niż zwykle? Sięgnijcie po przepis na zapiekaną owsiankę korzenną z karmelizowanym jabłkiem i dodatkiem chrupiących orzechów! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • marchewka

    1/2 sztuki
  • jabłko

    1 sztuka
  • płatki owsiane górskie

    60 g
  • miód

    1 łyżka
  • mleko

    100 ml
  • orzechy pekan

    15 g
  • daktyle

    15 g
  • skyr naturalny

    80 g
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do owsianki

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

Karmelizowane jabłka:

  • masło

    10-15 g
  • cukier

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Korzenna owsianka

1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, połowę jabłka (60 g już obranego) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do marchewki. W osobnej miseczce mieszamy pozostałe składniki: płatki, mleko, skyr, miód (lub inny słodzik np. ksylitol, cukier, erytrytol) pokrojone orzechy, pokrojone daktyle, przyprawy, jajko, proszek do pieczenia. Dodajemy do tego marchewkę z jabłkiem, po wymieszaniu odstawiamy na ok. 30 min.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra-dół) i pieczemy owsiankę przez 30-35 min. (zależnie od piekarnika), na ostatnie 5 min. zwiększam temperaturę do 190℃, żeby ładnie przyrumienić górę.

3. W między czasie, jak piecze się owsianka, można przygotować karmelizowane jabłka:

4. Pozostałą połowę jabłka kroimy na średniej grubości plasterki (lub półplasterki), na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (10-15g). Układamy cząstki jabłek na maśle, posypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. W wersji bardziej „fit” można dać mniej masła ok.5 g i jak się smażą jabłka, podlać delikatnie wodą.

5. Na gotową owsiankę układamy karmelizowane jabłka i można jeść :) .

Doradca Smaku
Proces jest dość długotrwały, ale spokojnie można przygotować ją sobie dzień wcześniej i następnego ranka po prostu odgrzać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat