Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna owsianka
1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, połowę jabłka (60 g już obranego) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do marchewki. W osobnej miseczce mieszamy pozostałe składniki: płatki, mleko, skyr, miód (lub inny słodzik np. ksylitol, cukier, erytrytol) pokrojone orzechy, pokrojone daktyle, przyprawy, jajko, proszek do pieczenia. Dodajemy do tego marchewkę z jabłkiem, po wymieszaniu odstawiamy na ok. 30 min.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra-dół) i pieczemy owsiankę przez 30-35 min. (zależnie od piekarnika), na ostatnie 5 min. zwiększam temperaturę do 190℃, żeby ładnie przyrumienić górę.
3. W między czasie, jak piecze się owsianka, można przygotować karmelizowane jabłka:
4. Pozostałą połowę jabłka kroimy na średniej grubości plasterki (lub półplasterki), na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (10-15g). Układamy cząstki jabłek na maśle, posypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. W wersji bardziej „fit” można dać mniej masła ok.5 g i jak się smażą jabłka, podlać delikatnie wodą.
5. Na gotową owsiankę układamy karmelizowane jabłka i można jeść :) .