Stek GRILL

DS_Splash TOP_1300x508_G_STEK

Wołowina nie należy do najpopularniejszych mięs serwowanych podczas imprez grillowych. Pojawia się na nich zazwyczaj pod postacią steka. Niejeden raz widzieliśmy na filmie jak amerykańskie rodziny urządzają imprezę barbeque, gdzie na grillu kładzie się olbrzymie płaty wołowiny. Polska wołowina wcale nie ustępuje jakością tej amerykańskiej i w naszych przydomowych ogródkach również możemy przygotować wyborną ucztę ze stekiem w roli głównej.

 

Oczywiście, aby nasze steki z grilla były udane należy przestrzegać kilku zasad.

Po pierwsze mięso należy kupować zawsze ze sprawdzonego źródła. Po drugie, na grilla świetnie nadaje się wołowina sezonowana. Takie mięso posiada wyrazisty smak i dzięki sezonowaniu staje się kruche. Nie grillujemy nigdy mięsa bezpośrednio wyciągniętego z lodówki. Steki przed „wrzuceniem na grilla” powinny przez ok. 1-2h poleżeć w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniemy spalenia ich z wierzchu i niedopieczenia w środku. Wołowina to wyjątkowe mięso i tak naprawdę nie potrzebuje wiele do podkreślenia jej smaku. Zamiast je marynować, na krótko przed grillowaniem oprószmy mięso świeżo odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Zadbajcie również o odpowiedni stopień wysmażenia steka, zgodnie ze swoimi preferencjami i nigdy nie nakłuwajcie go w trakcie widelcem. Mięso o grubości 2,5-3 cm grillujcie ok. dwie i pół minuty. Po zdjęciu mięsa z grilla pozwól mu odpocząć kilka minut i dopiero wtedy rozpocznij konsumpcje.

Usmażony stek można podawać z masłem ziołowych, posypać grubo mielonym pieprzem czarnym. Na pewno świetnym dodatkiem będą grillowane łódeczki ziemniaków czy warzyw. Smak mięsa wołowego warto zestawić z musztardą - jeśli kochacie mocne ostre nuty polecam musztardę jalapeno, jeśli jednak wolicie łagodniejsze świetna będzie musztarda alkoholowa z whisky lub ze śliwowicą.

Smacznego steka i udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat

Najlepsze przyprawy do steka z grilla

prymat