Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego

5.0
(20)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Stek w stylu meksykańskim to bardzo aromatyczne, pełne ciekawych smaków danie, które musicie spróbować! 

Składniki:

Marynata asada:

ząbek czosnku 1 sztuka
ocet jabłkowy 15 mililitrów
brązowy cukier 2 łyżeczki
chili 1 sztuka
natka kolendry 15 gramów
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1.5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Dodatki

ryż brązowy 100 gramów
natka kolendry 5 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
papryka czerwona 2-3 sztuki
kukurydza 1 sztuka
awokado 1/2 sztuki

Stek

polędwica wołowa 250 gramów

Salsa pico de gallo

pomidorki koktajlowe 8-10 sztuk
cebula czerwona 1/2 sztuki
cebula zielona 1 sztuka
chili 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat
sól
sok z cytryny 1/4 sztuki
kolendra 10 liści
oliwa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego

1. Do miski wrzucamy zmiażdżony czosnek, ocet, cukier, chili, soki z cytrusów, kolendrę, pieprz cayenne, imbir, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

2. W połowie marynaty obtaczamy polędwice i zostawiamy ją na ok. 1 godzinę w lodówce. Drugą część marynaty wlewamy do ugotowanego ryżu, dodajemy kolendrę, sól, sok z cytrusów oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

3. Stek wyjmujemy na 10-15 minut przed smażeniem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z papryką oraz zblanszowaną kukurydzą, całość solimy i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Usmażony stek zostawiamy na 3-4 minuty, by odpoczął.

4. Kiedy stek odpoczywa do miski wrzucamy pomidorki, cebulę, zieloną cebulkę, chili, sok z cytryny, kolendrę, oliwę, całość doprawiamy czosnkiem w płatkach oraz solą i dokładnie mieszamy.

5. Stek kroimy i wykładamy wraz z brązowym ryżem grillowanymi warzywami, salsą pico de gallo i połówką awokado. 

Jeśli interesuje Was stek w wersji klasycznej z rabarbarowym chutney, klikajcie TUTAJ

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak