Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego

5.0
(20)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Stek w stylu meksykańskim to bardzo aromatyczne, pełne ciekawych smaków danie, które musicie spróbować! 

Składniki:

Marynata asada:

ząbek czosnku
1 sztuka
ocet jabłkowy
15 mililitrów
brązowy cukier
2 łyżeczki
chili
1 sztuka
natka kolendry
15 gramów
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat
1.5 łyżeczki
oliwa
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Dodatki

ryż brązowy
100 gramów
natka kolendry
5 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
papryka czerwona
2-3 sztuki
kukurydza
1 sztuka
awokado
1/2 sztuki

Stek

polędwica wołowa
250 gramów

Salsa pico de gallo

pomidorki koktajlowe
8-10 sztuk
cebula czerwona
1/2 sztuki
cebula zielona
1 sztuka
chili
1 sztuka
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
sok z cytryny
1/4 sztuki
kolendra
10 liści
oliwa
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego

1. Do miski wrzucamy zmiażdżony czosnek, ocet, cukier, chili, soki z cytrusów, kolendrę, pieprz cayenne, imbir, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

2. W połowie marynaty obtaczamy polędwice i zostawiamy ją na ok. 1 godzinę w lodówce. Drugą część marynaty wlewamy do ugotowanego ryżu, dodajemy kolendrę, sól, sok z cytrusów oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

3. Stek wyjmujemy na 10-15 minut przed smażeniem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z papryką oraz zblanszowaną kukurydzą, całość solimy i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Usmażony stek zostawiamy na 3-4 minuty, by odpoczął.

4. Kiedy stek odpoczywa do miski wrzucamy pomidorki, cebulę, zieloną cebulkę, chili, sok z cytryny, kolendrę, oliwę, całość doprawiamy czosnkiem w płatkach oraz solą i dokładnie mieszamy.

5. Stek kroimy i wykładamy wraz z brązowym ryżem grillowanymi warzywami, salsą pico de gallo i połówką awokado. 

Jeśli interesuje Was stek w wersji klasycznej z rabarbarowym chutney, klikajcie TUTAJ

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak