Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego
1. Do miski wrzucamy zmiażdżony czosnek, ocet, cukier, chili, soki z cytrusów, kolendrę, pieprz cayenne, imbir, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
2. W połowie marynaty obtaczamy polędwice i zostawiamy ją na ok. 1 godzinę w lodówce. Drugą część marynaty wlewamy do ugotowanego ryżu, dodajemy kolendrę, sól, sok z cytrusów oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
3. Stek wyjmujemy na 10-15 minut przed smażeniem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z papryką oraz zblanszowaną kukurydzą, całość solimy i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Usmażony stek zostawiamy na 3-4 minuty, by odpoczął.
4. Kiedy stek odpoczywa do miski wrzucamy pomidorki, cebulę, zieloną cebulkę, chili, sok z cytryny, kolendrę, oliwę, całość doprawiamy czosnkiem w płatkach oraz solą i dokładnie mieszamy.
5. Stek kroimy i wykładamy wraz z brązowym ryżem grillowanymi warzywami, salsą pico de gallo i połówką awokado.