Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Stek w stylu meksykańskim to bardzo aromatyczne, pełne ciekawych smaków danie, które musicie spróbować! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata asada:

  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • ocet jabłkowy

    15 mililitrów
  • brązowy cukier

    2 łyżeczki
  • chili

    1 sztuka
  • natka kolendry

    15 gramów
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1.5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki

  • ryż brązowy

    100 gramów
  • natka kolendry

    5 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • papryka czerwona

    2-3 sztuki
  • kukurydza

    1 sztuka
  • awokado

    1/2 sztuki

Stek

  • polędwica wołowa

    250 gramów

Salsa pico de gallo

  • pomidorki koktajlowe

    8-10 sztuk
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • cebula zielona

    1 sztuka
  • chili

    1 sztuka
  • Czosnek suszony Prymat

  • sól

  • sok z cytryny

    1/4 sztuki
  • kolendra

    10 liści
  • oliwa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Meksykański stek z salsą pico de gallo wg Piotra Ogińskiego

Do miski wrzucamy zmiażdżony czosnek, ocet, cukier, chili, soki z cytrusów, kolendrę, pieprz cayenne, imbir, oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

W połowie marynaty obtaczamy polędwice i zostawiamy ją na ok. 1 godzinę w lodówce. Drugą część marynaty wlewamy do ugotowanego ryżu, dodajemy kolendrę, sól, sok z cytrusów oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

Stek wyjmujemy na 10-15 minut przed smażeniem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z papryką oraz zblanszowaną kukurydzą, całość solimy i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Usmażony stek zostawiamy na 3-4 minuty, by odpoczął.

Kiedy stek odpoczywa do miski wrzucamy pomidorki, cebulę, zieloną cebulkę, chili, sok z cytryny, kolendrę, oliwę, całość doprawiamy czosnkiem w płatkach oraz solą i dokładnie mieszamy.

Stek kroimy i wykładamy wraz z brązowym ryżem grillowanymi warzywami, salsą pico de gallo i połówką awokado. 

 

Jeśli interesuje Was stek w wersji klasycznej z rabarbarowym chutney, klikajcie TUTAJ.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat