Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • steki z polędwicy wołowej

    4 szt
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    3 łyżki
  • sos

  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • żółtka

    3 szt
  • ziemniaki

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    300 ml
  • sok z jednej cytryny

  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki przepisu.
Krok 2 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
Olej, musztardę i przyprawę połączyć w celu uzyskania marynaty. Natrzeć nią mięso i odstawić na minimum godzinę.
Krok 3 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
Upieczone lub ugotowane ziemniaki obrać ze skóry, przetrzeć przez sito lub praskę. Żółtka wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku, a następnie stopniowo wlewać oliwę i ucierać na gładką masę. Dodać letnie ziemniaki i roztarte ząbki czosnku, dolać więcej oliwy, całość zmiksować i doprawić do smaku.
Krok 4 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
Steki usmażyć na patelni ryflowanej lub domowym grillu.
Krok 5 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
Podawać na grzankach z sosem hiszpańskim i kolorowymi sałatami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 19.02.2016 08:36
smakowicie stek wygląda
Bazil 16.04.2015 13:08
Macie jakieś pomysły co zrobić abym kuchni całej nie zadymił smażąc steki?
kasiaw 01.05.2013 12:11
super pomysł i bardzo smaczne danie
Doradca Smaku 26.04.2013 12:04
@Pyza Smaczna poprzez nazwę chcieliśmy wyróżnić nasze przepisy krok po kroku. Zgadzamy się z Twoją opinią i zdecydowaliśmy zmienić nazwę na "krok po kroku".
Krzysztof15 25.04.2013 20:53
super stek a ta znowu sie czepia
arbuzowo 25.04.2013 20:44
fajny pomysł
jola1512 25.04.2013 20:26
napewno smczne
SmacznaPyza 25.04.2013 19:01
jeśli to ma być lekcja to powinny w niej się znaleźć takie informacje jak grubość kawałków mięsa i z której części polędwicy będą najlepsze steki
Aleksandra/Olcia 25.04.2013 18:50
bardzo smakowicie wyglada
mufinka79 25.04.2013 17:32
Piękny kawałek mięska :) MNiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat