Przepis i sposób przygotowania na: Stek z grilla z sosem musztardowo-czosnkowym
Przygotowanie steku:
Przygotować mięso - umyć i pokroić na 4 plastry o wadze ok. 180-200 gramów. Każdy kawałek skropić oliwą, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać przyprawą Stek z grilla oraz delikatnie oprószyć Pieprzem grubo mielonym.
Tak przygotowane mięso odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
Przygotowanie sosu:
Do miski wbić dwa żółtka, dodać obrany i pokrojony czosnek oraz sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem oliwę. Ważne jest, aby robić to powoli, w ten sposób sos się nie zetnie. Dodać musztardę, sól oraz pieprz i całość wymieszać do połączenia składników łyżką.
Smażenie steku:
Na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu smażyć kawałki steku. Czas pieczenia* należy dostosować do preferowanego stopnia smażenia i grubości mięsa.
Grillowane steki podawać z sosem czosnkowym.
* 3 minuty z każdej strony - stek krwisty
** 4 minuty z każdej strony - stek średnio wypieczony