Stek z grilla z sosem musztardowo-czosnkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Grillowane steki podane z sosem czosnkowym sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Do steku idealnie pasuje chrupiąca zielona sałata, czy grillowana kukurydza. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • stek wołowy

    4 sztuki

Marynata:

  • czosnek

    2 ząbki
  • Stek z grilla Prymat

    2 łyżki

Sos czosnkowy:

  • czosnek

    7-8 ząbków
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    z 1 sztuki
  • oliwa

    450 mililitrów
  • Musztarda z whisky Prymat

    4 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie steku:

Przygotować mięso - umyć i pokroić na 4 plastry o wadze ok. 180-200 gramów. Każdy kawałek skropić oliwą, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać przyprawą Stek z grilla oraz delikatnie oprószyć Pieprzem grubo mielonym. 

Tak przygotowane mięso odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.

Przygotowanie sosu: 

Do miski wbić dwa żółtka, dodać obrany i pokrojony czosnek oraz sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem oliwę. Ważne jest, aby robić to powoli, w ten sposób sos się nie zetnie. Dodać musztardę, sól oraz pieprz i całość wymieszać do połączenia składników łyżką.

Smażenie steku: 

Na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu smażyć kawałki steku. Czas pieczenia* należy dostosować do preferowanego stopnia smażenia i grubości mięsa.

Grillowane steki podawać z sosem czosnkowym.

 

* 3 minuty z każdej strony - stek krwisty

** 4 minuty z każdej strony - stek średnio wypieczony

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat