Organizujecie grilla i zależy Wam aby mięso, które zaserwujecie było kruche i smaczne? Poniżej znajdziecie kilka rad, które pomogą Wam przygotować idealną grillową ucztę.
1. Ocet w marynacie pomoże mu skruszeć. Wystarczy dodać ok. 50ml octu do marynaty, a potem śmiał wrzucać je na grilla.
2. Maślanka, zsiadłe mleko, jogurt to składniki, które zmiękczają mięso i ułatwiają jego grillowanie. Zalej jednym z nich twardy kawałek mięsa, wstaw do lodówki na 24h. Potem wystarczy je osuszyć, przyprawić ulubionymi przyprawami i wrzucać na ruszt.
3. Owoce – papaja, kiwi, cytryna to owoce, które świetnie zmiękczają mięso. Można ich kawałki lub sok stosować jako marynatę. Najpopularniejsza jest oczywiście cytryna, która świetnie komponuje się z rybami, owocami morza i drobiem.
4. Obsmażenie – mięso przed pieczeniem na grillu warto krótko obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu z dodatkiem tłuszczu, który ma wysoką temperaturę dymienia.
5. Alkohol – również pomaga skruszeć naszemu mięsu. Wieprzowinę lub wołowinę możecie marynować w piwie, whisky lub czerwonym, wytrawnym winie. Alkohol wpływa zarówno na kruchość mięsa jak i na jego smak. Podwójna korzyść.
6. Mięso po grillowaniu lubi odpocząć. Pozwólcie mu na to. Po zdjęciu z grilla, odstawcie kawałki mięsa na kilka minut, aż się rozpręży, wypłyną z niego soki, którymi możecie polać mięsko przed podaniem na stół.