Grillowany stek wołowy z nutą musztardy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Stek zamarynowany w musztardzie ze śliwowicą. Brzmi intrygująco, prawda? Stek z tego przepisu podbije serce niejednego smakosza. Wypróbujcie koniecznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • stek wołowy

    4 plastry

Marynata:

  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    4 łyżki
  • świeża kolendra

    3 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Stek z grilla Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 4 plastry o grubości 2-2,5 cm.

Przygotowanie marynaty: 

Do miski przełóż musztardę, dodaj oliwę, posiekaną świeżą kolendrę, przyprawę do steka z grilla.Całość dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dokładnie obtoczyć i odłożyć w chłodne miejsce na około 4-5 godzin.

Smażenie:

Po tym czasie ułóż porcję mięsa na dobrze rozgrzanym grillu i smaż w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia steku. 

Doradca Smaku
Kawałek steku nie może być zbyt gruby. Idealne będą kawałki mięsa o grubości ok. 2-2,5 cm. Jeśli lubisz steki krwiste - smaż je nie dłużej niż 3-4 minuty z każdej stronty. Osoby, które lubią steki średnio wysmażone powinny je grillować około 5-6 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat