Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany stek wołowy z nutą musztardy

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Stek zamarynowany w musztardzie z whisky. Brzmi intrygująco, prawda? Stek z tego przepisu podbije serce niejednego smakosza. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

Składnik główny:

stek wołowy 4 plastry

Marynata:

Musztarda z whisky Prymat 4 łyżki
świeża kolendra 3 łyżki
oliwa 1 łyżka
Stek z grilla Prymat 1 łyżka

Porada

Kawałek steku nie może być zbyt gruby. Idealne będą kawałki mięsa o grubości ok. 2-2,5 cm. Jeśli lubisz steki krwiste - smaż je nie dłużej niż 3-4 minuty z każdej stronty. Osoby, które lubią steki średnio wysmażone powinny je grillować około 5-6 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany stek wołowy z nutą musztardy

Przygotowanie mięsa:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 4 plastry o grubości 2-2,5 cm.

Przygotowanie marynaty: 

Do miski przełóż musztardę, dodaj oliwę, posiekaną świeżą kolendrę, przyprawę do steka z grilla.Całość dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dokładnie obtoczyć i odłożyć w chłodne miejsce na około 4-5 godzin.

Smażenie:

Po tym czasie ułóż porcję mięsa na dobrze rozgrzanym grillu i smaż w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia steku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak