Stek wołowy z grilla z lekką sałatą

Stek wołowy z grilla z lekką sałatą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Stek wołowy z grilla, to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców! Aby dodać daniu trochę lekkości, polecam podawać ją z sałatką.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • stek wołowy

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pomidory koktajlowe (żółte)

    8 sztuk
  • pomidor

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    0,25 sztuki
  • ogórek

    0,25 sztuki
  • oliwki czarne

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • woda

    0,5 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
  • mix sałat

    1/2 opakowania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Stek wołowy z grilla z lekką sałatą

Stek:

Stek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą i obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Stek położyć na dobrze rozgrzanym grillu, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.

Smażyć po 2 minuty z każdej strony (stek krwisty), 3 minuty (stek średnio wysmażony) lub 4 minuty (stek wysmażony).

Gotowego steka przełożyć na talerz posolić i położyć masło. Pozostawić na 2-3 minuty.

Sałatka: Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, ogórka w plasterkach, paprykę pokrojoną na paski i oliwki. Sałatkę polać dressingiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Hysteric 16.08.2021 19:11
Przepis tak żałosny i prymitywny, że aż założyłem konto. Jaka część wołowiny, jaką grubość cięcia steka, pieprz przed smażeniem? Powodzenia, jeżeli ktoś lubi gorycz to jak najbardziej polecam, sezonowana czy nie, a czas odpoczynku mięsa to jest wzięty chyba z opakowania "wołowiny na steki z biedronki" bo to też trochę zależy od rodzaju mięsa. Tak niekompetentnego przepisu nie widziałem jeszcze nigdy, naprawdę.
Doradca Smaku 17.08.2021 09:46
Wiadomo, że o samym sposobie przygotowania steku można byłoby napisać jeszcze wiele. Autor podał swoją propozycję jego przygotowania, zakładając, że Użytkownik posiada już odpowiednią wiedzę do przyrządzenia steku lub też doczyta o tym.
Kasiaaa 13.05.2015 16:02
Apetyczne danie :)
Czarnula666 02.05.2015 14:48
Super przepis! Na najbliższym grillu zrobie takiego steka ;)
Ola1984 29.10.2013 20:41
Kuchenka nie zapomniałam, że nie powinno łączyć się pomidora i ogórka, ja po prostu lubię to połączenie, witaminę C dostarczam w sporej ilości w innych produktach i nie obawiam się o jej ubytek z powodu jednej zjedzonej sałatki, gdzie na talerzu łącze te dwa warzywa :)
juuusta 18.10.2013 18:19
Ciekawa propozycja
Kuchenka 05.10.2013 22:16
wygląda mega apetycznie, niestety zapomniałaś że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem :C
Doradca Smaku 17.08.2021 09:33
Zgadzam się, że mięso wygląda bardzo apetycznie. Wiadomo jednak, że zwolenników i przeciwników steków jest tyle samo i nie dla każdego ten rodzaj przygotowania mięsa jest apetyczny :) Zapraszam do innych kategorii przepisów - z pewnością znajdziesz tam coś dla siebie.
Hysteric 16.08.2021 19:16
No, mega apetycznie wygląda krew na talerzu. Smacznego.
joanna__s 03.10.2013 12:44
Już tęsknię za sezonem grillowym.
Janina 03.10.2013 11:00
Konkretne danie;)
msmors 03.10.2013 10:51
ciekawe danie
mufinka79 03.10.2013 10:08
Pyszny kawałek mięsa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat