Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
stek wołowy
1 sztuka -
oliwa
1 łyżka -
masło
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
pomidory koktajlowe (żółte)
8 sztuk -
pomidor
2 sztuki -
papryka czerwona
0,25 sztuki -
ogórek
0,25 sztuki -
oliwki czarne
2 łyżki -
olej
3 łyżki -
woda
0,5 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
musztarda
1 łyżeczka -
miód
1 łyżeczka -
ocet balsamiczny
1 łyżeczka -
mix sałat
1/2 opakowania -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Stek wołowy z grilla z lekką sałatą
Stek:
Stek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą i obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Stek położyć na dobrze rozgrzanym grillu, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Smażyć po 2 minuty z każdej strony (stek krwisty), 3 minuty (stek średnio wysmażony) lub 4 minuty (stek wysmażony).
Gotowego steka przełożyć na talerz posolić i położyć masło. Pozostawić na 2-3 minuty.
Sałatka: Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, ogórka w plasterkach, paprykę pokrojoną na paski i oliwki. Sałatkę polać dressingiem.
Komentarze (10)