Kiełbasa z grilla - najpopularniejsze danie grillowe. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż przyrządzić kiełbasę z grilla, a jednak jest kilka zasad, które wart znać.
Kiełbasa z grilla – królowa jest tylko jedna!
Jak ze zwykłej kiełbaski i kaszanki przygotować grillowy rarytas? Proponujemy owinąć kiełbasę i kaszankę boczkiem, a następnie zgrillować – przejdą one wówczas smakiem boczku. Kiełbasę można również np. nadziać serem, oprószyć pieprzem, zawinąć w folię aluminiową z kapustą kiszoną i wrzucić na ruszt.
Przepis na dobrą kiełbasę z grilla:
1. Wybierz kiełbasę dobrej jakości, nie oszczędzaj!
2. Nie bój się przyprawiać; np. natrzeć czosnkiem, doprawić przyprawą grillową.
3. Można grillować też białą kiełbasę czy cienkie frankfurterki.
4. Nacinaj – jak lubisz! W kratkę, równolegle… byle nie pękła!
5. Stopień wysmażenia – zgodny z kulinarnymi upodobaniami.
Do kiełbasy warto mieć takie dodatki jak:
- Sprawdzona musztarda
- Świeże pieczywo
- Lekka sałatka
- Zimne napoje