Świąteczne inspiracje: jakie ciasta na Boże Narodzenie robi się w Europie?

05.12.2018
Świąteczne inspiracje: jakie ciasta na Boże Narodzenie robi się w Europie?

Makowiec i piernik to typowe ciasta pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia w Polsce.  A jakie ciasta i desery z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotowuje się w Europie?

Kransekake - norweskie i duńskie ciasto świąteczne. Skład ciasta jest niezwykle prosty: są tam mielone migdały, białka i cukier. Do wypieku tego ciasta potrzebne są specjalne formy, dzięki którym możliwe jest pieczenie ciasta w formie rożnej wielkości okręgów. Okręgi są sklejane lukrem od największej do najmniejszej średnicy i tworzą wysoki, przypominający wieżę, kształt. Boki tego ciasta ozdabiane są flagami narodowymi lub małymi ciasteczkami.

Na południu Europy, w Grecji na czas Świąt Bożego Narodzenia piecze się melomakarona. Są to kruche ciastka o korzenno-pomarańczowej nucie. Obok nich na świątecznym stole pojawiają się także kourabiedes i kolourakia. Te małe ciasteczka zanurza się w cynamonowo-miodowym syropie i na koniec obsypuje siekanymi orzechami.

W Hiszpanii funkcję podobną do opłatka w Polsce pełni tradycyjny turrón, czyli rodzaj nugatu wykonanego z cukru, białka, migdałów i miodu obłożonego cienkim ciastem opłatkowym.

W Portugalii, bardzo popularny świąteczny i słodki przysmak to rabanadas, czyli grzanki z cynamonem moczone w słodkim mleku. Na Boże Narodzenie Portugalczycy przygotowują smażone, pasteis de doce de grăo, czyli ciasteczka z marmolady i grochu. Słynnym ciastem świątecznym jest piernik (bolo del mel) przygotowywany z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej, pieczony dokładnie 8 grudnia. To ciasto, dzięki zawartości melasy, można bardzo długo przechowywać i tradycyjnie powinno być zjadane przez odrywanie kawałków rękami.

Świąteczny wypiek w Bułgarii i w krajach bałkańskich to drożdżowy kołacz - pogacz. Te wypieki są niezwykle ozdobne i przybierają różne kształty. W wersji bożonarodzeniowej na ciasto kładzie się monetę i gałązkę derenia, które są  symbolem bogactwa i zdrowia.

U naszych sąsiadów, Niemców, najbardziej popularnym ciastem świątecznym jest  strucla (Dresden Stollen). W wypieku znajduje się marcepan, mnóstwo orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców oraz garstka przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej). Strucla ma określony kształt – ma przypominać Dzieciątko zawinięte w pieluszkę. Według tradycji strucla powinna być pieczona podczas Adwentu i do Świąt przechowuje się ją w zamkniętym pojemników, w chłodnym miejscu.

Świąteczne wypieki w Europie bardzo często mają swój początek w dawnych tradycjach kulinarnych. Bardzo często, bez względu na kraj, wykorzystuje się w nich marcepan, orzechy i kojarzone z Bożym Narodzeniem, rozgrzewające i aromatyczne przyprawy korzenne. Wiele świątecznych europejskich wypieków jest do siebie podobna: są strucle, pierniki, ciasteczka z miodem, co jest dowodem, że kuchnia jest miejscem, gdzie zacierają się różnice językowe i narodowe.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
To prawda Elu podpisuję się po Twoim komentarzem,święta w całej Europie są smaczne, wesołe i radosne.

bietka

2 tygodnie temu
W całej Europie jest bardzo smacznie na święta :)

Polecane przepisy

prymat