Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówka .*.

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 30 dag
miód 3 łyżki
cukier 30 dag
do maku:
sól 1/2 łyżeczka
rodzynki 20 dag
orzechy włoskie 20 dag
migdały 20 dag
skórka pomarańczowa 1/2 szklanki
zapach migdałowy 1 mały
chałka 1 duża
mleko 2,5 l
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makówka .*.

Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Rodzynki umyć w gorącej wodzie i osaczyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Bakalie przesmażyć z cukrem i miodem, dodać mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 1 l mleka, dodać skórkę pomarańczową i zapach. Chałkę pokroić na cienki kromki. Zagotować w garnku pozostałe mleko, mocno je osłodzić, w gorącym maczać kromki chałki, żeby dobrze nasiąkły. Namoczoną chałkę układać warstwami w salaterce i przekładać gorącym makiem. Makówkę podawać mocno schłodzoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.12.2018 20:21
U mnie nie ma tradycji Makówek, ale na zdjęciu wygląda to ciekawie.
IZABELA29 25.12.2016 13:28
Bardzo dobra
KORAL 02.12.2016 13:46
Świetnie podana, uwielbiamy makówki, co roku je robię.:)
Madzai 24.12.2015 12:10
Pyszne, dziś robię ;)
Klausia 13.04.2014 15:05
ciekawie wygląda :)
Przepisy Joanny 10.03.2014 14:21
makówka jest przepyszna, uwielbiam ją z aromatem migdałowym i z chałką:)
22.02.2014 17:45
makówki to przepis regionalny śląski nie polski,smaczniejsze są przekładane zwykła bułką nie chałką
04.02.2014 22:40
Makówka byłaby o wiele lepsza bez aromatu migdałowego oraz skórki pomarańczowej. Zamiast chałki lepsza jest zwykła bułka, która układa się w salaterce wartswami polewając każdą wartwę makiem i posupując migdałami, rodzynkami i koksem.
danusia19671 10.01.2014 10:41
Przepis rewelacyjny
Monika-twin 25.12.2013 00:05
Nie jadłam tez nigdy jeszcze!
matesko 19.12.2013 09:19
ciekawy przepis
Marika82 13.12.2013 21:58
Jak dla mnie to dzieło sztuki - wygląda rewelacyjnie!
barbara11561 12.12.2013 17:38
rewelacyjny deser wigilijny ,równie pyszny jak kluski z makiem:)
Mniam 11.12.2013 09:31
Fantastycznie wygląda!
Kasia35 10.12.2013 19:44
super wygląda
Noruas 10.12.2013 19:31
wspaniale się prezentuje
2milutka 10.12.2013 19:25
wow świetnie wygląda;)
Rysia 10.12.2013 19:23
Robię podobną,tylko zamiast chałki daję katarzynki.
Pyszota 10.12.2013 19:03
wygląda bardzo oryginalnie
joanna30 10.12.2013 18:17
Mniam, pychota :)
Anna133 10.12.2013 18:16
oo taka inna niż wszystkie
Stenka 10.12.2013 17:47
nigdy takiej nie jadłam
mufinka79 10.12.2013 17:32
Nigdy n ie jadłam - wygląda smacznie!
mikrusiak 10.12.2013 17:29
ale kopiec...;PP
migotka28 10.12.2013 17:26
fajnie wygląda, nigdy nie jadłam makówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak