Makówka .*.

Makówka .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    30 dag
  • miód

    3 łyżki
  • cukier

    30 dag
  • do maku:

  • sól

    1/2 łyżeczka
  • rodzynki

    20 dag
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • migdały

    20 dag
  • skórka pomarańczowa

    1/2 szklanki
  • zapach migdałowy

    1 mały
  • chałka

    1 duża
  • mleko

    2,5 l
  • masło

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Rodzynki umyć w gorącej wodzie i osaczyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Bakalie przesmażyć z cukrem i miodem, dodać mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 1 l mleka, dodać skórkę pomarańczową i zapach. Chałkę pokroić na cienki kromki. Zagotować w garnku pozostałe mleko, mocno je osłodzić, w gorącym maczać kromki chałki, żeby dobrze nasiąkły. Namoczoną chałkę układać warstwami w salaterce i przekładać gorącym makiem. Makówkę podawać mocno schłodzoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

09.12.2018 20:21
U mnie nie ma tradycji Makówek, ale na zdjęciu wygląda to ciekawie.

IZABELA29

25.12.2016 13:28
Bardzo dobra

KORAL

02.12.2016 13:46
Świetnie podana, uwielbiamy makówki, co roku je robię.:)

Madzai

24.12.2015 12:10
Pyszne, dziś robię ;)

Klausia

13.04.2014 15:05
ciekawie wygląda :)

Przepisy Joanny

10.03.2014 14:21
makówka jest przepyszna, uwielbiam ją z aromatem migdałowym i z chałką:)

Anonimowy

22.02.2014 17:45
makówki to przepis regionalny śląski nie polski,smaczniejsze są przekładane zwykła bułką nie chałką

Anonimowy

04.02.2014 22:40
Makówka byłaby o wiele lepsza bez aromatu migdałowego oraz skórki pomarańczowej. Zamiast chałki lepsza jest zwykła bułka, która układa się w salaterce wartswami polewając każdą wartwę makiem i posupując migdałami, rodzynkami i koksem.

danusia19671

10.01.2014 10:41
Przepis rewelacyjny

Monika-twin

25.12.2013 00:05
Nie jadłam tez nigdy jeszcze!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat