Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
400 gramów -
margaryna
125 gramów -
cukier
250 gramów -
jajko
2 sztuki -
kakao
3 łyżki -
mleko
1 szklanka -
bakalie
do smaku -
polewa czekoladowa
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
konfitura
300 gramów
Sposób przygotowania
Margarynę roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i Przyprawę do piernika Prymat. Następnie wlać roztopioną margarynę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec przez ok. godzinę w temperaturze 160-170°C. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą śliwkową, ponownie złożyć i polać polewą czekoladową.
Technologiczna porada Beko: Jeśli w trakcie świątecznego przygotowania masz dość zmywania naczyń ręcznie - pomyśl o zakupie zmywarki. Zaoszczędzony czas poświęcisz na spędzenie czasu z rodziną albo na ulubioną formę relaksu.![]()
Komentarze (25)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (15)