Tort kajmakowy z bezą

Tort kajmakowy z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • jajka

    2 szt (oddzielnie białka i żółtka)
  • cukier

    230 g
  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    175 g
  • mleko 3,2%

    110 ml
  • majonez

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1 1/2 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Składniki na beze

  • białka

    3 szt (duże jajka)
  • cukier

    150 g
  • cukier wanilinowy

    30 g
  • biały ocet winny

    1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • czekolada

    40 g (posiekana)

Składniki na krem

  • serek mascarpone

    750 g
  • masa kajmakowa

    400 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    400 g

Dodatkowo do dekoracji

  • kolorowa posypka

  • orzechy włoskie

    100 g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort kajmakowy z bezą foto
Przygotowanie bezy:

Dużą blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi o średnicy 25 cm (od okrągłej tortownicy, takiej w jakiej będziemy piec ciasto). 2 obręcze od tortownicy pozostawiamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową nakładamy do 2 obręczy dzięki temu nasze bezy będą miały ten sam rozmiar co ciasto, po wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezę przez 1 ½ godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do wystygnięcia.
Krok 2 - Tort kajmakowy z bezą foto
Przygotowanie ciasta:

Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Krok 3 - Tort kajmakowy z bezą foto
Przygotowanie kremu:

W misce ubijamy na sztywno śmietanę. W drugiej misce łączymy serek mascarpone z masą krówkową. Następnie do masy krówkowej łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę delikatnie mieszając.

Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.
Krok 4 - Tort kajmakowy z bezą foto
Gotowym kremem przekładamy na przemian blat ciasta, na krem kładziemy bezę, znowu krem, drugi blat ciasta, krem i drugą bezę oraz smarujemy boki ciasta. Dodatkowo boki ciasta posypujemy posypkami albo posiekanymi orzechami lub czekoladą . Pozostałym kremem dekorujemy wierzch ciasta i ozdabiamy orzechami włoskimi. Tort kajmakowy z bezą posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy przez kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mami93

01.01.2016 19:33
cudny tort :)

anka1988

24.12.2015 20:58
Pyszny tort!

kloruś

20.12.2015 11:39
chętnie bym skosztowała!

agnieszka214

20.12.2015 07:11
Torcik wygląda mniam

Janina

19.12.2015 21:27
Pyszności;))

Wiktoria29

19.12.2015 20:59
świetny, muszę wypróbować to połączenie

fotoviderek

19.12.2015 20:18
Moje smaki :)

joannaa24

19.12.2015 19:25
Piękny i pyszny ten tort ;)

Kolorowa

19.12.2015 19:24
Ślicznie ustrojony

berys18

19.12.2015 19:01
wspaniały tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat