Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto na spód

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • masło

    125 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

Masa makowa

  • masa makowa

    1 puszka
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • aromat migdałowy

    5 kropli

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • masło

    100 gram
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • aromat cytrynowy

    5 kropel
  • aromat pomarańczowy

    5 kropel

Polewa

  • czekolada

    200 gram
  • śmietana kremówka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę makową.
Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Przygotować masę serową.
Białka należy oddzielić do żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać po 1 żółtku.
Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję.
(Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.)
Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca.
Diana Rusiłowicz
Podane proporcje dotyczą formy o wymiarach około 32 x 22 cm lub dwóch tortownic o średnicy około 20-22 cm.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 12:30
smaczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 14.12.2017 19:16
bardzo dużo składników,zmieściłaś to w jednej czy dwóch tortownicach?
bietka 14.12.2017 08:29
Uwielbiam takie ciasta : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat