Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto na spód

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 125 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta

Masa makowa

masa makowa 1 puszka
jajko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
aromat migdałowy 5 kropli

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
jajko 4 sztuki
cukier puder 1,5 szklanki
masło 100 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
aromat cytrynowy 5 kropel
aromat pomarańczowy 5 kropel

Polewa

czekolada 200 gram
śmietana kremówka 100 ml

Porada

Podane proporcje dotyczą formy o wymiarach około 32 x 22 cm lub dwóch tortownic o średnicy około 20-22 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę makową.
Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Przygotować masę serową.
Białka należy oddzielić do żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać po 1 żółtku.
Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję.
(Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.)
Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:30
smaczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 14.12.2017 19:16
bardzo dużo składników,zmieściłaś to w jednej czy dwóch tortownicach?
bietka 14.12.2017 08:29
Uwielbiam takie ciasta : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak