Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec kolorowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Makowiec kolorowy na kruchym spodzie, to tradycyjnie przygotowany mak z bakaliami, przykryty polewą z białej czekolady i udekorowany kandyzowanymi owocami. Ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych połączeń smakowych!

Składniki:

KRUCHE CIASTO

mąka 1,5 szklanki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 1/2 kostki

MASA MAKOWA

mak 0,5 kg
miód 3 łyżki
jajko 10 sztuk
masło 10 dag
cukier puder 35 dag
mąka krupczatka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy
bakalie

WYKOŃCZENIE

masło 10 dag
spirytus 2 łyżki
mleko 2 łyżki
biała czekolada 3 tabliczki
ananas kandyzowany 300 gram

Porada

Makowiec polecam kroić ciepłym , rozgrzanym nożem. Wówczas masa czekoladowa będzie dobrze się kroić!

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec kolorowy

Kroki postępowania

1
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto kruche. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki.
Krok 1 - Makowiec kolorowy foto
2

MAK:
Mak sparzamy (najlepiej w mleku). Gotowy studzimy i mielimy 2 razy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do miski przekładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mak. Na koniec dodajemy miód, olejek migdałowy oraz mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2 - Makowiec kolorowy foto
3

Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą makową. Dodajemy bakalie( u mnie orzechy włoskie i rodzynki). Całość wykładamy na ciasto kruche. Makowiec pieczemy 1 godzinę w 180°C.

Po upieczeniu ciasto studzimy.

Krok 3 - Makowiec kolorowy foto
4
WYKOŃCZENIE:
Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość rozpuszczamy. Na koniec dodajemy alkohol.
Krok 4 - Makowiec kolorowy foto
5
Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony makownik.
Krok 5 - Makowiec kolorowy foto
6
Na wierzch wykładamy dość gęsto owoce kandyzowane. Wtłaczamy je w masę. Ciasto odstawiamy do chłodu by masa czekoladowa stężała.
Krok 6 - Makowiec kolorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 29.03.2015 23:38
doskonały makowiec
caralajna 21.01.2015 17:34
cudownie wygląda
gusia1000 21.01.2015 00:47
elegancki ci wyszedl.
Ola1984 15.01.2015 07:31
Cudnie wygląda :)
ben-ka 14.01.2015 20:44
Lubię bardzo makowce.....
Małgorzata Pin 14.01.2015 20:05
pięknie wygląda a jak smakuje-sama rozkosz
cukiereczek 14.01.2015 18:04
100 % Makowiec
halina17 14.01.2015 17:16
Smacznie wygląda makowiec.
Betina#45 14.01.2015 16:47
wspaniały makowiec ! pycha ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak