Drożdżowe babki, mazurki, makowce i serniki - tymi tradycyjnymi wypiekami już niedługo będzie pachniał nasz dom. W końcu każdy z nas uwielbia moment, gdy ciasto w piekarniku nabiera rumieńców, a później razem z najbliższymi możemy cieszyć się swoim towarzystwem, równocześnie zajadając słodkości.
Jest kilka rodzajów wypieków, które na Wielkanoc muszą pojawić się w niemal każdym domu. Większość z nas w tym czasie zajada się mazurkiem, czyli niskim ciastem, często na kruchym spodzie z wieloma aromatycznymi dodatkami. Obowiązkowa jest słodka masa np. czekoladowa lub karmelowa oraz dodatki w postaci bakalii - orzechów czy migdałów. Ciasto na pewno wzbogaci też Cukier z prawdziwą wanilią Prymat. Zawarte w nim kawałeczki wanilii sprawiają, że wypieki zachwycają aromatycznym zapachem i smakują naprawdę wyjątkowo.
Kolejne popularne w polskiej kuchni świąteczne ciasto to wielkanocna babka. Oczywiście rodzajów babki znajdziemy tysiące. Z polewą, bez polewy, z żurawiną, na jogurcie, ze skórką cytryny... Wymieniać można bez końca, ale najważniejsze jest to, że każdy znajdzie smak babki, który naprawdę mu zasmakuje.
Również sernik i makowiec to ciasta bardzo lubiane i chętnie przygotowywane, nie tylko w okresie wielkanocnym. Najważniejsze, aby sernik był lekki i puszysty, natomiast makowiec – miękki i wilgotny. Jednak najważniejszy jest ich smak, który można wzbogacić, używając gałki muszkatołowej. Choć kojarzona jest głównie z piernikami, to jednak z powodzeniem przyprawia się nią również sernik czy makowiec.
Pochwalcie się, jakie ciasta przygotowuje się w Waszych domach? Czy są to tradycyjne wypieki, czy możecie lubicie eksperymentować i stawiacie na nowoczesne rozwiązania? W każdym razie już czas poważnie myśleć o Wielkanocy od kuchni i szykować się nie tylko do pieczenia ciast, ale też innych świątecznych pyszności!
Drożdżowa babka z rodzynkami |
|
Wielkanocny keks |
|
Makowiec z cukrem pudrem |
Babeczki cytrynowo-majonezowe |
|
Miodowy sernik |
|
Wielkanocna baba |