
Przepiórka ma zdrowe, smaczne i znacznie delikatniejsze od kurczaka mięso. Przy tym jest to mięso chude, które można przygotować pod różną postacią, czyli piec, smażyć, nadziewać czy dusić. W zasadzie możliwości przyrządzenia przepiórki jest nieskończenie wiele, a ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia.
Smak delikatnych przepiórczych piersi podkreślą aromatyczne dodatki: musztarda, papryka, por oraz czerwona cebula. Nie zabraknie też czerwonego wina, które sprawia, że smak dania staje się głęboki i bardziej intensywny. Natomiast do doprawienia potrawy Michel Moran użył niezastąpionego duetu: goździków i kminku - przekonajcie się sami, jakie to pyszne!
Oglądajcie "Doradcę Smaku" o godz. 20.10 od poniedziałku do czwartku na antenie TVN.
Składniki:
- 8 piersi z przepiórki
- 2 cebule czerwone
- ½ zielonej papryki
- 4 mini pory
- 2 łyżeczki cukru
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- Musztarda delikatesowa Prymat
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 łyżki masła do smażenia
- ½ szklanki wody
- Kilka listków roszponki do dekoracji
- do smaku: Goździki całe, Kminek mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.