Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś z sosem béarnaise, DS XX odc. 9
Łosoś w towarzystwie idealnie dobranych ziół i przypraw już sam w sobie zapewni niezwykłe doznania smakowe. Do tego glazurowana kalarepa oraz tajemniczy sos bearnaise. Co z tego wyjdzie? Iście restauracyjna uczta dla całej rodziny!
Jak przygotować łososia z sosem bearnaise?
Przygotowanie solanki: do garnka z gorącą wodą wrzucamy gałązki: tymianku, koperku i pietruszki oraz ząbki czosnku, a przede wszystkim sól kamienną spożywczą jodowana Prymat. Zostawiamy do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Glazurowana kalarepa: Kalarepę kroimy na plasterki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy kalarepę. Dosypujemy cukier oraz kminek cały Prymat. Podsmażamy na wolnym ogniu i wlewamy zakwas z buraków.
Do zimnej solanki wkładamy łososia na 20-25 minut (zależy od grubości ryby). Po tym czasie wyjmujemy łososia i osuszamy go ręcznikiem papierowym z nadmiaru solanki. Do formy do pieczenia wlewamy oliwę i łososia układamy skórą do dołu.
Pieczemy w piekarniku, termoobieg, temperatura: 150 stopni, czas: do 10 minut maksymalnie.
Sos bearnaise: Szalotkę bardzo drobno siekamy. Wrzucamy na suchą patelnię i przyprawiamy estragonem Prymat. Wlewamy wino i ocet winny. Podgrzewamy i redukujemy.
Pustą miskę nakładamy na garnek z gorącą wodą. Do miski wlewamy żółtka (można dodać kilka kropel wody) i ubijamy ok 7 minut na gładką masę za pomocą rózgi. Masło klarowane powoli dolewamy do miski i ciągle ubijamy rózgą. Wrzucamy szalotkę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy kalarepę bez soku, obok układamy łososia (zdejmujemy skórę) polewamy sosem z kalarepy. Do miseczki nakładamy sos bearnaise. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół np. oregano.