Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karp dzwonka
1 kg -
limonka
1 szt -
mąka pszenna
3 łyżki -
jajko
2 szt -
mleko
4 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierki -
masło
0,5 kostki -
olej do smażenia
-
ser żółty
3 łyżki/starty -
czosnek
3 ząbki -
szczypiorek
0,5 pęczka -
natka pietruszki
o,5 pęczka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Karp z piekarnika
Filety dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć mąką, polać sokiem z limonki. Każdy filety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie karpia przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Miękkie masło utrzyj ze startym serem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ukształtuj placek o grubości 1 cm i mocno schłodź. Następie literatką powycinaj kółka, i na każdym kawałku karpia ułóż porcje masła ziołowego.
Komentarze (0)