Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp z piekarnika

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 1 kg
limonka 1 szt
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 2 szt
mleko 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
masło 0,5 kostki
olej do smażenia
ser żółty 3 łyżki/starty
czosnek 3 ząbki
szczypiorek 0,5 pęczka
natka pietruszki o,5 pęczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karp z piekarnika

Wykonanie:
Filety dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć mąką, polać sokiem z limonki. Każdy filety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie karpia przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Miękkie masło utrzyj ze startym serem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ukształtuj placek o grubości 1 cm i mocno schłodź. Następie literatką powycinaj kółka, i na każdym kawałku karpia ułóż porcje masła ziołowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak