Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa

Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    1 sztuka
  • ryż basmati

    200 g
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • oliwki

    25 sztuk
  • pomidory suszone

    10 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • koperek

    1 pęczek
  • pomidorki cherry

    250 g
  • gałka muszkatołowa

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ocet

    1,5 łyżeczki
  • masło do formy

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu osączamy go i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy go widelcem.
Krok 2 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umytą paprykę kroimy w kostkę.
Krok 3 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, studzimy. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Około 8 oliwek odkładamy. Koperek siekamy drobno, odkładamy 1 łyżkę posiekanego koperku.
Krok 4 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
Do miski wkładamy ryż, dodajemy paprykę z cebulą, pomidory, oliwki i koperek, mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnionego kalafiora, słodką paprykę, gałkę, sól i pieprz. Do całości wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
Formę żaroodporną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę wkładamy do formy i zapiekamy 45 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy sałatkę pomidorową.
Krok 6 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, dodajemy pozostałe oliwki i koperek. Całość skrapiamy octem, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek.
Krok 7 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
Zapiekankę podajemy lekko przestudzoną wówczas będzie się dobrze kroiła. Zapiekankę podajemy z sałatką pomidorową. Życzę smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Janina 27.06.2018 09:54
Wspaniałe smaki;))
2milutka 17.07.2013 16:47
świetny pomysł:)
Agata3 17.07.2013 16:37
Świetna jest ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat