Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa kalafiorowa

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kremowa zupa kalafiorowa z dodatkiem kurkumy i mleczka kokosowego, wyjątkowo delikatna i aromatyczna, w dodatku łatwa do wykonania. Jeśli jesteś fanem zup, nie możesz przegapić tego przepisu!

Składniki:

Wywar warzywny

seler młody 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka (młoda)
por młody 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka (przypalona)
zielona pietruszka 1 sztuka
bulion drobiowy 1 litr
woda 2 litry
sól
pieprz

Pozostałe

kalafior 1 sztuka
kurkuma 1 łyżeczka
oliwa
mleko kokosowe 1 puszka
kiełki (kiełki pora)

Porada

Tak przygotowaną zupę możesz podawać z kiełkami pora.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa kalafiorowa

1. Kalafiora podziel na mniejsze części, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę oliwy i piecz w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2. W międzyczasie przygotuj wywar: do garnka włóż obrane młode warzywa, zalej je wywarem drobiowym i wodą. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

3. Kiedy wywar będzie już gotowy, odcedź warzywa, ale nie wszystkie – pozostaw w garnku tylko marchewkę.

4. Do zupy dodaj mleko kokosowe i pieczonego kalafiora, całość zagotuj i zblenduj na gładką masę.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 00:14
Ładnie podana zupka :)
Bożena Matuszczyk 28.06.2018 13:23
Smakowita ,ciekawa zupa .
jejkuchnia 29.08.2017 17:20
Cudowna zupa!
bietka 28.08.2017 15:10
bardzo smaczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak