Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami

Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron spaghetti

    250 g
  • kalafior

    1 główka (mały)
  • boczek wędzony

    150 g
  • pistacje

    40 g
  • rukola

    1 garść
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • woda

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło przeciśnięty przez praskę czosnek i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Podsmażamy kilka minut i zalewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy aż kalafior zmięknie (około 5 minut). Po tym czasie odkrywamy patelnie i gotujemy aż woda odparuje. Do kalafiora dodajemy oliwę z oliwek, podsmażony boczek, pistacje i makaron. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Na koniec dodajemy rukolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami posypujemy tartym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 30.06.2016 12:43
wygląda pysznie
Wafelek2601 28.06.2016 08:16
smaczne danie
MałaMi89 27.06.2016 23:47
Twoje dania wręcz urzekają mnie smakiem i wyglądem na cudnych zdjęciach :)
benka 27.06.2016 19:39
Prosto ,szybko i smacznie.
Agnieszka-87-25 27.06.2016 15:30
można się zajadać
Ola1984 27.06.2016 14:04
Wpraszam się dziś na obiad :) Moje smaki :")

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat