Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
makaron spaghetti
250 g -
kalafior
1 główka (mały) -
boczek wędzony
150 g -
pistacje
40 g -
rukola
1 garść -
ząbki czosnku
2 ząbki -
masło
1 łyżka -
oliwa
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
parmezan starty
2 łyżki -
woda
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło przeciśnięty przez praskę czosnek i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Podsmażamy kilka minut i zalewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy aż kalafior zmięknie (około 5 minut). Po tym czasie odkrywamy patelnie i gotujemy aż woda odparuje. Do kalafiora dodajemy oliwę z oliwek, podsmażony boczek, pistacje i makaron. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Na koniec dodajemy rukolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami posypujemy tartym parmezanem.
Komentarze (6)