Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior w cieście z serowym sosem
Przygotowanie sosu serowego: Ser pleśniowy kruszymy i przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i dodajemy olej i ocet. Miksujemy na gładki sos. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Sos serowy odkładamy na bok żeby smaki się przegryzły.
Przygotowanie kalafiora: Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i ostrą papryką. Do mąki dodajemy jajko i wodę, energicznie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Do ciasta wrzucamy kalafiora, delikatnie potrząsamy, żeby ciasto dobrze pokryło kalafiora. W małym rondelku rozgrzewamy olej (olej powinien mieć temperaturę ok. 165 stopni). Kalafiora wyjmujemy z ciasta i wrzucamy do oleju. Smażymy partiami ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kalafiora w cieście przed podaniem polewamy serowym sosem.