Sól nie zawsze przyjmuje kształt sześcianu – natura zaskakuje nas również w tym aspekcie dostarczając najróżniejszych kształtów soli powstałych w wyniku poddawania drobnych ziarenek soli odpowiednim działaniom.
Sól drobnoziarnista
Niezbędna w każdej kuchni do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw. Jej popularność trwa, nadal jest bardzo ceniona w kuchni śródziemnomorskiej i innych kuchniach całego świata ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat to znakomite zwieńczenie smaku nie tylko dań mięsnych i warzywnych, ale także niektórych deserów.
Sól gruboziarnista
Idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw, w szczególności ryb oraz mięs. Najbardziej intensywnym smakiem charakteryzuje się zaraz po zmieleniu, dlatego proponujemy Sól morską gruboziarnistą z możliwością zmielenia w młynku. Sól gruboziarnistą można dodawać do wody gotującej się do makaronu.
Kwiat soli - fleur de sel - Kwiat soli przypomina rozwinięte pąki kwiatów powstałe z kryształów soli morskiej. Fleur de sel jest zbierana we Francji, w Portugalii (flor de sal), a także w Słowenii. Otrzymuje się go w miesiącach letnich za pomocą tradycyjnych metod, co oznacza, że ten rodzaj soli nie jest poddawany procesowi oczyszczenia.
Delikatne płatki solne powstają na powierzchni solanek, dlatego kwiat soli jest bogaty w minerały. Kwiat soli ze względu na swój kształt wykorzystywany jest do dekoracji potraw, rzadziej do gotowania. Nadaje się do wszystkich rodzajów potraw.
Piramidki cypryjskie - Pochodzi z wybrzeży Cypru. Ma wyjątkowy kształt – ziarenka przypominają drobne piramidki. Świetnie przyprawy ryby lub potrawy warzywne.
Sól z Bali – ma kształt pustych piramidek
Sól maldon – występuje w postaci drobnych płatków, dlatego łatwo ją pokruszyć w palcach. Jest chrupiąca i doskonale podkreśla smak steków, na których szybko się rozpuszcza podczas smażenia.