Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brokułem, słonecznikiem i sosem czosnkowym
Sałatka z brokułem to danie, które często przygotowujemy na różne okazje. Często dokonujemy w niej zmian składników i zamiast brokuła dodajemy różyczki kalafiora, a pestki słonecznika zastępujemy prażonymi orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Panuje tutaj pełna dowolność.
Najważniejsze w sałatce z brokułem są oczywiście warzywa, a szczególnie brokuł. Nie może być on przegotowany, a jędrny i smaczny. Żeby taką jego strukturę uzyskać, należy go zblanszować, czyli podzielonego na różyczki włożyć do gorącej wody, chwilę podgotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. W sałatce równie ważny jej sos. Świetnie pasuje tutaj sos czosnkowy, który możecie przygotować z podanych w przepisie składników, lub sięgnąć po Sos sałatkowy czosnkowy Cezar Prymat, do którego wystarczy dodać jogurt naturalny i gotowe! Na obiad, na lunch, do pracy, na grilla i spotkanie ze znajomymi - sałatka z brokułem sprawdzi się na każdą okazję!
1. Brokuła ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru.
2. Ugotowanego brokuła przelać na sicie zimną wodą.
3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
4. Składniki sosu połączyć.
5. Na talerzu ułożyć różyczki brokuła, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki i przekrojone na połówki pomidorki.
6. Całość polać sosem i posypać uprażonym słonecznikiem.