Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Bibimbap - koreańska misa ryżu z wołowiną, DS XXI odc. 10

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Bibimbap, czyli koreańska misa ryżu z wołowiną, warzywami i jajkiem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Potrawa wzbogacona o słodko-ostry sos i aromatyczne przyprawy z pewnością zaskoczy Was swoim bogactwem smaków.

Składniki:

Mięso:

polędwica wołowa
200 gramów
sos sojowy
2 łyżki
cukier trzcinowy
15 gramów
czosnek
1 ząbek
olej
60 mililitrów

Sos:

pasta gochujang
60 gramów
olej
60 mililitrów
cukier trzcinowy
15 gramów
woda
100 mililitrów

Sałatka:

marchewka
200 gramów
liście szpinaku
250 gramów
cukinia
150 gramów
olej
do smażenia
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
czosnek
3 ząbki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
szczypta
kiełki fasoli mung
120 gramów

Dodatkowo:

jaja
2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
ryż jaśminowy
200 gramów
nasiona sezamu
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bibimbap - koreańska misa ryżu z wołowiną, DS XXI odc. 10

Bibimbap oznacza w dosłownym tłumaczeniu “mieszany ryż”, co doskonale oddaje charakter tego dania. Mieszanka różnorodnych składników tworzy niepowtarzalne połączenie smakowe. Wołowina marynowana w sosie sojowym, brązowym cukrze i czosnku zachwyca swoją soczystością. Sos z wykorzystaniem pasty gochujang dodaje daniu odrobiny pikanterii. Z kolei sałatka zyskuje na wyrazistości dzięki dodaniu kiełków fasoli mung. Całość zwieńcza jajko sadzone i szczypta sezamu.

Jak przygotować bibimbap?

1

Kawałek polędwicy wołowej marynujemy w misce w sosie sojowym, brązowym cukrze, czosnku przeciśniętym przez praskę i oleju. Zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na 25-30 minut. 

2

W rondelku łączymy pastę gochujang z cukrem trzcinowym, olejem i wodą. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę.

3

Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony i po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C (za pomocą termosondy sprawdzamy temperaturę w środku mięsa aż osiągnie 56°C ) na 12-15 minut (w zależności od preferowanej intensywności wypieczenia mięsa – przy 12 minutach mięso będzie bardziej krwiste). 

4

Marchewkę i cukinię kroimy w podłużne plasterki i smażymy w rozgrzanym garnku z olejem. Doprawiamy Pieprzem czarnym grubo mielonym Prymat, dorzucamy posiekany czosnek, Sól morską jodowaną gruboziarnistą Prymat, szpinak i kiełki. 

5

Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na talerz, aby odpoczęło około 5 minut. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy jajka sadzone, które doprawiamy Papryką ostrą mieloną Prymat. Na spód talerza wykładamy sałatkę, a na to mięso, sos, jajko i posypujemy sezamem. Danie podajemy z miską ugotowanego ryżu.

Kochacie kuchnię azjatycką tak samo mocno jak my? Bibimbap to tylko jedna z wielu opcji, które dla Was przygotowaliśmy! Sprawdźcie więcej podobnych przepisów z programu Doradca Smaku, wchodząc w zakładkę PRZEPISY Z PROGRAMU

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak