Przepis i sposób przygotowania na: Bibimbap - koreańska misa ryżu z wołowiną, DS XXI odc. 10
Bibimbap oznacza w dosłownym tłumaczeniu “mieszany ryż”, co doskonale oddaje charakter tego dania. Mieszanka różnorodnych składników tworzy niepowtarzalne połączenie smakowe. Wołowina marynowana w sosie sojowym, brązowym cukrze i czosnku zachwyca swoją soczystością. Sos z wykorzystaniem pasty gochujang dodaje daniu odrobiny pikanterii. Z kolei sałatka zyskuje na wyrazistości dzięki dodaniu kiełków fasoli mung. Całość zwieńcza jajko sadzone i szczypta sezamu.
Jak przygotować bibimbap?
Kawałek polędwicy wołowej marynujemy w misce w sosie sojowym, brązowym cukrze, czosnku przeciśniętym przez praskę i oleju. Zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na 25-30 minut.
W rondelku łączymy pastę gochujang z cukrem trzcinowym, olejem i wodą. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę.
Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony i po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C (za pomocą termosondy sprawdzamy temperaturę w środku mięsa aż osiągnie 56°C ) na 12-15 minut (w zależności od preferowanej intensywności wypieczenia mięsa – przy 12 minutach mięso będzie bardziej krwiste).
Marchewkę i cukinię kroimy w podłużne plasterki i smażymy w rozgrzanym garnku z olejem. Doprawiamy Pieprzem czarnym grubo mielonym Prymat, dorzucamy posiekany czosnek, Sól morską jodowaną gruboziarnistą Prymat, szpinak i kiełki.
Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na talerz, aby odpoczęło około 5 minut. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy jajka sadzone, które doprawiamy Papryką ostrą mieloną Prymat. Na spód talerza wykładamy sałatkę, a na to mięso, sos, jajko i posypujemy sezamem. Danie podajemy z miską ugotowanego ryżu.