makaron z pesto z rzodkiewki

makaron z pesto z rzodkiewki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

pesto

  • liście rzodkiewki

    1-2 pęczki
  • ser długodojrzewający

    1/2 szkl. startego
  • słonecznik łuskany

    1/2 szkl. podprażonego na złoto
  • czosnek

    3 zabki
  • pomidory suszone w zalewie

    1/2 słoika
  • oliwa z suszonych pomidorów

    1/2-3/4 szklanki

dodatkowo

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • pomidorki koktajlowe

    3-4 garście
  • oliwa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • czosnek

    1 zabek rozgnieciony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do blendera przekładamy osuszone i wcześniej dobrze umyte i przebrane liście rzodkiewki, suszone pomidory, sól (2/3 łyżeczki), czosnek i miksujemy wszystko do momentu az liście zwiędną, dodajemy wtedy słonecznik i jeszcze miksujemy, wtedy gdy zobaczymy że masa jest już prawie zmiksowana dolewamy stopniowo oliwę, miksując do momentu uzyskania gładkiej pasy, wtedy jeszcze dorzucamy ser, miksujemy chwilke i gotowe. Makaron gotujemy a'l dente, Na patelni na oliwie szklimy czosnek, dorzucamy pomidorki, a gdy puszcza sok dodajemy pesto, a po chwili ugotowany makaron wraz z 1/2 szkl. wody z gotowania. Podajemy posypane parmezanem
Do pesto można użyć orzeszków pini jednak słonecznik smakuje podobnie i jest duzo tańszy! Można użyć swoich ulubionych orzechów, a także dowolnego wyrazistego sera dojrzewającego, ktory podbije smak pesto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat