Sałatki – wydawać by się mogło, że temat prosty i banalny. Do miski skroić kilka warzyw, dodać sałaty i polać sosem vinaigrette. Nic bardziej mylnego! Sałatki dają mnóstwo możliwości – od raczej cięższych z majonezem czy makaronem, przez lżejsze warzywne, po słodkie owocowe.
W taką pogodę za oknem chętnie jemy raczej te ze świeżych warzyw z lekkim sosem. Znudzeni smakiem powtarzających się warzyw, liczymy na smak wiosny z lekkim twistem. Jak podkręcić sałatkę, żeby miała ten wyjątkowy smak?
|
Przepis: Sałatka z selera z orzechami włoskimi
- Bakalie – nie ma to jak chrupiący dodatek. Miękkie warzywa przegryzione orzeszkami ziemnymi albo chrupiącymi grzankami. A może orzechy nerkowca lub łuskany słonecznik? Do wyboru, do koloru – bakalie i grzanki świetnie sprawdzą się w wielu sałatkach.
|
|
 |
|
|
Przepis: Sałatka z pikantnym salami i serem pleśniowym
- Ser/wędliny – Nie samymi warzywami człowiek żyje. Do sałatki dodaj ser dojrzewający typu parmezan lub dziugas w cienkich płatkach lub np. szynkę parmeńską, która delikatnie podkreśli słony smak.
|
|
 |
|
|
Przepis: Sałatka z kurczakiem, gruszką
- Owoce – Za dużo słonych składników typu suszone pomidory, oliwki lub szynka parmeńska? Świetnie złamią smak kwaśne owoce np. pomarańcze lub mandarynki bez pestek (pamiętajcie o wyjęciu pestek!). Do sałatki z serem kozim lub feta można dodać np. słodkie winogrona bezpestkowe.
|
|
 |
|
|
Przepis: Sałatka z sosem musztardowo-miodowym
- Sos – na koniec sos, żeby sałatka nie była zbyt sucha. Poza tym dzięki obecności oliwy organizm lepiej wchłania witaminy. To nie zawsze musi być sos z oliwy i octu. Warto dodać odrobinę miodu lub ocet balsamiczny zamiast octu winnego. Do oliwy, oprócz przypraw można dodać łyżeczkę musztardy i wymieszać do płynnej konsystencji.
|
|
 |
|
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się