Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Mazurek z mincemeat

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszne.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna
1 szkl
mąka krupczatka
1/2 szkl
cukier puder
1/4 szkl
masło
100 g
żółtko jajek
1 szt
śmietana 18 proc
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 szczypta

MASA MINCEMEAT

cukier trzcinowy
1/4 szkl
wino czerwone
półsłodkie 1/4 szkl
żurawina
świeża 200 g
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki
goździki mielone
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
rodzynki
100 g
żurawina suszona
50 g
sok z pomarańczy
1 szt
likier amaretto
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
1 łyżka

POLEWA CZEKOLADOWA

czekolada gorzka
50 g
śmietana 30%
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z mincemeat

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.
Krok 1 - Mazurek z mincemeat foto
2
Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.
Krok 2 - Mazurek z mincemeat foto
3
Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.

Udanych wypieków i smacznego :)
Krok 3 - Mazurek z mincemeat foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak