Mazurek z mincemeat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUCHE

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka krupczatka

    1/2 szkl
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta

MASA MINCEMEAT

  • cukier trzcinowy

    1/4 szkl
  • wino czerwone

    półsłodkie 1/4 szkl
  • żurawina

    świeża 200 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • goździki mielone

    1/3 łyżeczki
  • rodzynki

    100 g
  • żurawina suszona

    50 g
  • sok z pomarańczy

    1 szt
  • likier amaretto

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka

POLEWA CZEKOLADOWA

  • czekolada gorzka

    50 g
  • śmietana 30%

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek z mincemeat foto
Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.
Krok 2 - Mazurek z mincemeat foto
Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.
Krok 3 - Mazurek z mincemeat foto
Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.

Udanych wypieków i smacznego :)
Mniam
Smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat