Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO KRUCHE
-
mąka pszenna
1 szkl -
mąka krupczatka
1/2 szkl -
cukier puder
1/4 szkl -
masło
100 g -
żółtko jajek
1 szt -
śmietana 18 proc
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 szczypta
MASA MINCEMEAT
-
cukier trzcinowy
1/4 szkl -
wino czerwone
półsłodkie 1/4 szkl -
żurawina
świeża 200 g -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
goździki mielone
1/3 łyżeczki -
rodzynki
100 g -
żurawina suszona
50 g -
sok z pomarańczy
1 szt -
likier amaretto
1 łyżka -
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
POLEWA CZEKOLADOWA
-
czekolada gorzka
50 g -
śmietana 30%
2 łyżki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania



Udanych wypieków i smacznego :)
Smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszne.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się