Powidło śliwkowe

Powidło śliwkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • cukier brązowy

    0,5 kg
  • cynamon Prymat

    1- 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z połowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Powidło śliwkowe foto
Śliwki myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Powidło śliwkowe foto
Tak przygotowane przecinamy na połowy i usuwamy z nich pestki.
Krok 3 - Powidło śliwkowe foto
Wypestkowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć powidło. Delikatnie rozbijamy je, miksujemy blenderem (dzięki temu szybciej puszczą sok).
Krok 4 - Powidło śliwkowe foto
Śliwki umieszczamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon. Powidło smażymy około 1 godzimy. Co jakiś czas mieszamy je. Po godzinie smażenia zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do drugiego dnia.
Krok 5 - Powidło śliwkowe foto
Następnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i smażmy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny.
Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i trzymamy tak do momentu jak wystygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

21.12.2015 23:19
Znakomite.

joannaa24

20.12.2015 19:13
Uwielbiam powidła ze śliwek

Megg

20.12.2015 18:00
przepyszne powidla

marenka

20.12.2015 16:07
mniam...bardzo smaczne

sliwka

20.12.2015 15:40
Uwielbiam, najlepsze z piernikiem;)

mirosława4

20.12.2015 15:23
bardzo dobre , osobiście daję mniej cukru

bertpvd

20.12.2015 11:38
perfekcyjne i naturalne !

Ola1984

20.12.2015 09:27
Domowe powidła najlepsze

Krzysztof15

20.12.2015 09:22
bardzo lubię

olkaaa

20.12.2015 09:11
wyglądają kusząco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat