Powidło śliwkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • cukier brązowy

    0,5 kg
  • cynamon Prymat

    1- 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z połowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Powidło śliwkowe foto
Śliwki myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Powidło śliwkowe foto
Tak przygotowane przecinamy na połowy i usuwamy z nich pestki.
Krok 3 - Powidło śliwkowe foto
Wypestkowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć powidło. Delikatnie rozbijamy je, miksujemy blenderem (dzięki temu szybciej puszczą sok).
Krok 4 - Powidło śliwkowe foto
Śliwki umieszczamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon. Powidło smażymy około 1 godzimy. Co jakiś czas mieszamy je. Po godzinie smażenia zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do drugiego dnia.
Krok 5 - Powidło śliwkowe foto
Następnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i smażmy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny.
Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i trzymamy tak do momentu jak wystygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 21.12.2015 23:19
Znakomite.
joannaa24 20.12.2015 19:13
Uwielbiam powidła ze śliwek
Megg 20.12.2015 18:00
przepyszne powidla
marenka 20.12.2015 16:07
mniam...bardzo smaczne
sliwka 20.12.2015 15:40
Uwielbiam, najlepsze z piernikiem;)
mirosława4 20.12.2015 15:23
bardzo dobre , osobiście daję mniej cukru
bertpvd 20.12.2015 11:38
perfekcyjne i naturalne !
Ola1984 20.12.2015 09:27
Domowe powidła najlepsze
Krzysztof15 20.12.2015 09:22
bardzo lubię
olkaaa 20.12.2015 09:11
wyglądają kusząco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat