Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła wiśniowe

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na powidła wiśniowe na zimę. Do kanapki, ciast i deserów. 

Składniki:

wiśnie 4 kilogramy
cukier 4 kilogramy

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła wiśniowe

Kto powiedział, że powidło musi być tylko ze śliwek? Tym razem polecam Wam przepis na powidło z wiśni, które jest również pyszne, ma piękny, intensywny kolor i ten smak, który trudno opisać.

Powidła to jedne z tych przetworów, które wymagają nieco więcej zaangażowania i czasu, ale warto nadmiar owoców dobrze wykorzystać. Powidła zimą chętnie spałaszujecie jako dodatek do pieczywa lub do przełożenia ciast, np. piernika. 

Kroki postępowania

1
Wiśnie wydrylować. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem (2 kg.). Pozostawić na noc.Następnego dnia oddzielić wiśnie od soku przelewając przez sito. Wiśnie wrzucić do garnka i zasypać cukrem (2 kg.).
Krok 1 - Powidła wiśniowe foto
2
Smażyć wiśnie do rozpuszczenia się cukru, ściągnąć powstałą pianę i delikatnie zagotować. Odstawić (Po tym czasie powidła będą szkliste i gęste).
Krok 2 - Powidła wiśniowe foto
3
Czynność tą powtarzać kilkakrotnie, najlepiej przez trzy dni smażąc wiśnie rano i wieczorem.Po tym czasie powidła będą szkliste i gęste. Gorące wkładać do słoików i dobrze zakręcać.
Krok 3 - Powidła wiśniowe foto

Domowe powidło z wiśni wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i pięknym kolorem. Jest gęste i odpowiednio słodkie. Przygotujcie kilka słoiczków i odłóżcie na zimę do spiżarni.

Jeśli sezon na wiśnie u Was w pełni zerknijcie też na przepis na kompot

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 24.09.2013 23:28
ciekawy i pyszny przepis
erym 19.09.2013 15:05
domowe przetwory sa najlepsze!
Kulinarna Ja 30.07.2013 07:14
domowe są najlepsze!
adelajda 29.07.2013 18:07
domowe najlepsze
KasiaK90 27.07.2013 07:15
domowe wisieńki w słoiku:) mm :)
Monia 26.07.2013 08:32
Wiśniowa uczta ;D
SmacznaPyza 25.07.2013 21:46
powidła to przetwór bez dodatku cukru albo z jego małym udziałem
IwonaDD 25.07.2013 21:07
domowe pychota
Cranberry 25.07.2013 21:06
fajny pomysł na wiśnie
Zdzisław 25.07.2013 20:43
smaczne domowe
gosia1988 25.07.2013 20:42
domowe najlepsze, a na zimę jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak