Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czereśni
Jak przygotować konfiturę z czereśni? Poniżej znajdziecie listę składników, dokładny opis przygotowania oraz praktyczne porady. Zapraszam na przepis na konfiturę z czereśni, która szczególnie zimą będzie Wam przywoływała słodycz lata. Jest to też alternatywa dla nieco bardziej kwaskowatej konfitury z wiśni.
W przepisie bazowym, podstawowym, aby przygotować konfiturę czereśniową wystarczą dwa składniki: owoce i cukier. W moim przepisie lista składników jest nieco dłuższa, ponieważ chciałam dodatkowo podbić smak tych owoców.
Jak zrobić konfiturę z czereśni?
Wybierz ładne, nierobaczywa owoce. Czereśnie wydryluj i dokładnie umyj.
Przełóż czereśnie do garnka, zasyp cukrem oraz przyprawami (nie są one obowiązkowe) i odstaw na 1 godzinę. W tym czasie owoce powinny puścić sok.
Po tym czasie zagotuj owoce, na małym ogniu aż do odparowania wody.
Po odparowaniu wody, przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoików.