Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z żurawiny do mięsa

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukasz słodkiego dodatku do swoich mięsnych potraw? Wypróbuj konfiturę z żurawiny, która nada mięsom niepowtarzalny smak!

Składniki:

żurawina 2 szklanki
cukier 1 szklanka
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z żurawiny do mięsa

Konfitura z żurawiny to idealny dodatek do mięs. Jej intensywny smak i przyjemna konsystencja sprawią, że Twoje dania nabiorą wyjątkowego charakteru. Możesz posmarować konfiturą żurawinową pieczonego kurczaka, grillowany stek lub wykorzystać jako glazurę do pieczonej wieprzowiny. Niezależnie od wyboru mięsa, konfitura z żurawiny dodaje mu prawdziwej głębi smaku.

Kroki postępowania

1
Uwielbiam konfiturę z żurawiny dodawać do mięs. Kupiłam więc na targu świeżą żurawinę i od razu zabrałam się do roboty.
2
Umyłam dokładnie owoce. Ze szklanki cukru i pół szklanki wody zrobiłam syrop. Dodałam około 2 szklanki żurawiny i dusiłam na wolnym ogniu przez około godzinę.
3

Kuchenka była cała w czerwone plamki, bo żurawina lubi strzelać, ale to mały problem w porównaniu z doskonałym efektem końcowym :) Powstałą konfiturę zamknęłam w słoiczku. Nie pasteryzowałam, bo wiem, że zaraz cała zniknie... Polecam.

Konfitura z żurawiny to smaczny akcent, który wnosi nową jakość do Twoich ulubionych dań. Odkryj jej wszechstronne zastosowanie i rozkoszuj się niepowtarzalnym smakiem. Niech Twoje posiłki nabiorą nowego wymiaru dzięki temu przepisowi na konfiturę z żurawiny!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 04.02.2013 09:25
dobrze jest smażyć w dość wysokim garnku wtedy mniej popryska nam wszystko dookoła
babajaga1969 20.12.2012 20:03
fajne
Iwka 20.12.2012 17:21
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak