Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe z piekarnika

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Powidła śliwkowe z piekarnika to alternatywa dla powideł długo smażonych na wolnym ogniu. Ten sposób przygotowania jest bardzo wygodny, a efekt smakowy również zachwyca. Sprawdźcie! 

Składniki:

śliwki węgierki 5 kg
cukier brązowy 75 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 3-4 sztuki

Porada

Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe z piekarnika

Powidła śliwkowe z piekarnika to interesująca wariacja tradycyjnego przepisu na powidła śliwkowe. Oczyszczone, dojrzałe śliwki pieczone są w dużej blasze z dodatkiem korzennych przypraw i cukru. Pod wpływem ciepła, śliwki rozpadają się  i delikatnie karmelizują co intensyfikuje ich naturalną słodycz. Proces pieczenia nadaje powidłom głębszy i intensywniejszy smak.

 

Powidła śliwkowe z piekarnika przepis:

 

Kroki postępowania

1
Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego, zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy
Krok 1 - Powidła śliwkowe z piekarnika foto
2
wstawiamy do nagrzanego piekarnika grzanie góra -dół do 190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny,bez przykrycia, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły.
Krok 2 - Powidła śliwkowe z piekarnika foto
3
Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Krok 3 - Powidła śliwkowe z piekarnika foto

Ta smakowita alternatywa dla tradycyjnego przepisu na powidła śliwkowe, może zaskoczyć i oczarować podniebienie każdego, kto tylko ich spróbuje. 

Sprawdźcie również inne przepisy na powidła śliwkowe: 

 POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA 

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ CUKRU

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 23.09.2016 19:41
no włwśnie, nie trzeba szorowAĆ PRZYPALONYCH GARNKÓW!
Habibi 23.09.2016 13:21
To prawda, że to najlepszy sposób na powidła :) Wypróbowane już wiele lat temu i kontynuowane do dziś :) Wygodna metoda, bo nie trzeba niczego pilnować i nie przywierają, jak te w garnku ;)
Mniam 23.09.2016 10:41
Super pomysł z tym piekarnikiem.
jagoda5913 23.09.2016 01:08
super powidła
norweska20 22.09.2016 21:15
fajny pomysł
Motorek 22.09.2016 19:31
bardzo dobre
benka 22.09.2016 19:28
Smaczne i robią się same (prawie)
Marta1986 22.09.2016 19:16
pyszne mniam
cukiereczek 22.09.2016 18:58
ale u Ciebie słodko,smacznie
bertpvd 22.09.2016 18:36
wspaniały, domowy wyrób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak