Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
porzeczki czarne
2 kg, -
woda zimna
50 -60 ml, -
cukier
500 g.(według uznania)
Przepis i sposób przygotowania Konfitura z czarnej porzeczki
Po dokładnym oczyszczeniu porzeczkę przekładamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy od czasu do czasu mieszając i uważając aby nam sie nie przypaliła.
Gotujemy tak długo aż porzeczka puści sok.
Dodajemy cukier i dusimy około 1,5 - 2 godzin.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych wygotowanych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Pamiętajmy że słoiczki muszą być suche.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się