Konfitura z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czarne

    2 kg,
  • woda zimna

    50 -60 ml,
  • cukier

    500 g.(według uznania)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czarną porzeczkę obieramy , oczyszczamy z listków i płuczemy kilka razy.

Po dokładnym oczyszczeniu porzeczkę przekładamy do garnka dolewamy wodę i gotujemy od czasu do czasu mieszając i uważając aby nam sie nie przypaliła.

Gotujemy tak długo aż porzeczka puści sok.

Dodajemy cukier i dusimy około 1,5 - 2 godzin.

Gorącą konfiturę przekładamy do czystych wygotowanych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.

Pamiętajmy że słoiczki muszą być suche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 22.06.2017 15:47
Ja też ją bardzo lubie.;)
gusia1000 22.06.2017 10:17
Warto taką robić.
gosia56 22.06.2017 08:59
Super Bozenko moja ulubiona tylko w tym roku nie będzie u mnie czarnej porzeczki
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 08:58
moja ulubiona

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat