Dżem z czereśni

Dżem z czereśni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czereśnie

    2 kg
  • cukier

    1 kg
  • żelfix

    2 opakowania
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie starannie umyć, wypestkować i rozdrobnić według uznania.
Tak przygotowane owoce wymieszać ze środkiem żelującym i ciągle mieszając - zagotować.
Następnie wsypać cukier (dodać opcjonalnie sok z cytryny) i całość pogotować przez kolejne 1-2 minuty.
Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.
Wszystko razem przemieszać (około 1 minuty) do momentu zaniku piany (lub ją usunąć).
Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Słoiki ułożyć do góry dnem i odstawić, aż ostygną.
(Dżem nie wymaga pasteryzacji.)
Waga czereśni podana jest już bez pestek. Środka żelujący 2:1.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 02:35
Swojski jest najlepszy.
Anna169Hosz 20.07.2016 06:54
Na pewno pyszny.
Milena 09.07.2016 13:15
Dżem z czereśni to najsmaczniejszy dżem :)
Ania321 08.07.2016 12:13
z czereśni jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :)
Habibi 08.07.2016 11:17
Jeden z moich ulubionych :) robię z różnymi dodatkami smakowymi
Wacław 08.07.2016 11:15
pyszne zapasy domowe :-)
Maridka19 08.07.2016 10:56
Domowe dżemy najlepsze :)
w mojej kuchni 08.07.2016 10:51
pyszny, tez mam kilka słoiczków
Futka 08.07.2016 10:22
Przepyszny dżemik :)
pestka 08.07.2016 10:09
lubię takie dżemiki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat