Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czereśni
Dżem z czereśni nie wymaga długiego gotowania, a do jego przygotowania wystarczy tylko cukier, pektyna i ewentualnie sok z cytryny, jeśli chcemy przełamać słodycz owoców.
Jak przygotować dżem z czereśni
Czereśnie starannie umyć, wypestkować i rozdrobnić według uznania. Tak przygotowane owoce wymieszać ze środkiem żelującym i ciągle mieszając - zagotować.
Następnie wsypać cukier (dodać opcjonalnie sok z cytryny) i całość pogotować przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.
Wszystko razem przemieszać (około 1 minuty) do momentu zaniku piany (lub ją usunąć).
Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem i odstawić, aż ostygną.
(Dżem nie wymaga pasteryzacji).