Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z wiśni na zimę
Z tego przepisu na kompot z wiśni dowiesz się jak w kilku krokach przygotować pyszny napój do zapasteryzowania do w słoiczkach i przechowywania w piwnicy.
Kompot z wiśni zrobisz w sezonie letnim - w lipcu lub sierpniu, gdy najłatwiej kupić owoce lub zerwać je prosto z drzewa we własnym sadzie.
1. Wiśnie przebrać, umyć, osuszyć.
2. Wydrylować wiśnie ręcznie lub w maszynce.
3. Nałożyć owoce do wyparzonych litrowych słoików, do 2/3 wysokości, dodać 5 łyżek cukru na każdy słoik.
4. Zalać wrzątkiem do poziomu 1-2 cm od pokrywki. Wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić.
5. Pasteryzować na mokro ok. 15-20 minut.
6. Po wyznaczonym czasie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, zostawić do ostudzenia.