Przepis i sposób przygotowania na: Patisony nadziewane
trzeba obrać cienko ze skórki. Przekroić w poprzek. Usunąć
gniazda nasienne. W 2 łyżkach oleju przesmażyć na złoto
posiekaną cebulę z ząbkiem czosnku. Obrane i utarte na
tarce 2 marchwie, pół dużego selera, 2 strąki papryki pokrojone
w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
Farszem napełnić połówki patisonów, potem je spiąć wykałaczkami,
włożyć do prodiża lub rondla, dodając przecier pomidorowy lub
keczup oraz podprawić zasmażką z 2 łyżek mąki o 2 łyżek mleka,
śmietany lub oleju. Jeszcze dodać kostkę lub przyprawę do zup w
płynie albo sos sojowy. Nadziewane patisony posypujemy
pietruszką lub koperkiem.