Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
buraki czerwone
2 kg -
włoszczyzna
500 g -
cebula
1 szt. -
czosnek
4 ząbki -
rozmaryn
1 gałązka -
jogurt naturalny
4 łyżki
Prażone pestki dyni
-
pestki dyni
1/2 szklanki -
miód wielokwiatowy
1 łyżka (lub akacjowy) -
pieprz
1 szczypta -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Krem z buraka z prażonymi pestkami dyni
Umytą wcześniej włoszczyznę i czosnek wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, żeby pokryła warzywa. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do warzyw. Gotujemy wywar warzywny. Buraczki myjemy i każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową dodając po kilka igiełek rozmarynu. Pieczemy je w temperaturze 160˚C do miękkości. Po upieczeniu obieramy je ze skórki i kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy do wywaru. Całość warzyw miksujemy (w razie potrzeby dodajemy odrobinę przegotowanej wody). Doprawiamy do smaku pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Prażone pestki dyni:
Wszystkie przyprawy wsypujemy do małej miseczki i mieszany ze sobą. Pestki dyni wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 8 minut. Ważne aby co dwie minuty przemieszać pestki. Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy je przyprawami i polewamy miodem.
Krem z buraka wlewamy do talerzy, podajemy z łyżką gęstego jogurtu i prażonymi pestkami dyni.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM.
Komentarze (5)