Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Policzki wołowe
1/2 kg (lub jedna sztuka) -
marchew
6 szt. -
cebula
1 szt. -
seler naciowy
2 łodygi -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt. -
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna -
seler
1 szt. (średniej wielkości) -
miód gryczany
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Duszone policzki wołowe z pieczonym selerem i karmelizowaną w miodzie marchewką
Do garnka wkładamy policzek wołowy oraz 2 obrane i pokrojone na cztery w poprzek marchewki oraz pokrojoną na cztery cebulę i selera naciowego. Kolejno dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy całość wodą do momentu przykrycia. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie
miękkie i rozdzielające się pod widelcem (proces ten możemy przyspieszyć przy użyciu szybkowaru).
Po ugotowaniu wyjmujemy mięso na talerz, a powstały w trakcie gotowania sos przecedzamy przez sitko, następnie redukujemy na dużym ogniu, do momentu delikatnego zgęstnienia.
Selera dokładnie myjemy przy pomocy szczoteczki. Następnie nieobranego wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160˚C na około 60-90 minut. Sprawdzamy czy seler jest już miękki, następnie obieramy go gdy jest jeszcze ciepły i kroimy na plastry grubości około 1cm.
Pozostałe cztery marchewki myjemy i obieramy, następnie gotujemy przez około 5-6 minut w gorącej wodzie. Następnie wyjmujemy z wody, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni miód, mieszamy przez około minutę.
Na talerzu układamy plaster selera, połowę policzka polanego sosem i dookoła układamy karmelizowane marchewki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (2)