Przepis i sposób przygotowania na: Duszone policzki wołowe z pieczonym selerem i karmelizowaną w miodzie marchewką
Do garnka wkładamy policzek wołowy oraz 2 obrane i pokrojone na cztery w poprzek marchewki oraz pokrojoną na cztery cebulę i selera naciowego. Kolejno dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy całość wodą do momentu przykrycia. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie
miękkie i rozdzielające się pod widelcem (proces ten możemy przyspieszyć przy użyciu szybkowaru).
Po ugotowaniu wyjmujemy mięso na talerz, a powstały w trakcie gotowania sos przecedzamy przez sitko, następnie redukujemy na dużym ogniu, do momentu delikatnego zgęstnienia.
Selera dokładnie myjemy przy pomocy szczoteczki. Następnie nieobranego wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160˚C na około 60-90 minut. Sprawdzamy czy seler jest już miękki, następnie obieramy go gdy jest jeszcze ciepły i kroimy na plastry grubości około 1cm.
Pozostałe cztery marchewki myjemy i obieramy, następnie gotujemy przez około 5-6 minut w gorącej wodzie. Następnie wyjmujemy z wody, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni miód, mieszamy przez około minutę.
Na talerzu układamy plaster selera, połowę policzka polanego sosem i dookoła układamy karmelizowane marchewki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM