Duszone policzki wołowe z pieczonym selerem i karmelizowaną w miodzie marchewką

Duszone policzki wołowe z pieczonym selerem i karmelizowaną w miodzie marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Policzki wołowe

    1/2 kg (lub jedna sztuka)
  • marchew

    6 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • seler

    1 szt. (średniej wielkości)
  • miód gryczany

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Duszone policzki wołowe z pieczonym selerem i karmelizowaną w miodzie marchewką

Do garnka wkładamy policzek wołowy oraz 2 obrane i pokrojone na cztery w poprzek marchewki oraz pokrojoną na cztery cebulę i selera naciowego. Kolejno dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy całość wodą do momentu przykrycia. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie
miękkie i rozdzielające się pod widelcem (proces ten możemy przyspieszyć przy użyciu szybkowaru).

Po ugotowaniu wyjmujemy mięso na talerz, a powstały w trakcie gotowania sos przecedzamy przez sitko, następnie redukujemy na dużym ogniu, do momentu delikatnego zgęstnienia.

Selera dokładnie myjemy przy pomocy szczoteczki. Następnie nieobranego wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160˚C na około 60-90 minut. Sprawdzamy czy seler jest już miękki, następnie obieramy go gdy jest jeszcze ciepły i kroimy na plastry grubości około 1cm.

Pozostałe cztery marchewki myjemy i obieramy, następnie gotujemy przez około 5-6 minut w gorącej wodzie. Następnie wyjmujemy z wody, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni miód, mieszamy przez około minutę.

Na talerzu układamy plaster selera, połowę policzka polanego sosem i dookoła układamy karmelizowane marchewki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 01.05.2018 20:52
Bardzo smaczne jedzonko : )
Bożena Matuszczyk 01.05.2018 19:34
Smakowite danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat