grzyby umyc,wymoczyć i ugotować,połowę wywaru przeznaczyć do kaszy,resztę zostawić na sos,posiekane grzyby podsmażyć z masłem i cebulą,kaszę gryczaną rozgotować(rozkleić)na grzybowym smaku,osolić,ostudzić,wbic jajo i dodać tyle mąki,aby masa dała się formować,robić z niej podłużne placki,smarowaćgrzybowym nadzieniem i zwijać zrazy,posypać tartą bułką i smażyć na gorącym tłuszczu.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,polać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st.na ok.10-15min.podawać w tym samym naczyniu.SOS-cebulę obrać,pokroić zrumienić na maśle,dodać mąkę,zasmażyć na rumiano,wlać szklankę wywaru grzybowego i zagotować,przetrzeć przez sito,osolić,wsypać szczyptę cukru i doprawić śmietaną.