Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś i puree z buraczka z frytkami z batatów

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 180 g
limonka 1 ćwiartka
buraki czerwone 2 średnie
rozmaryn szczypta
papryka czerwona
pomidor
cebula
masło 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
batat 150 g
tymianek 1 szczypta

Porada

Ketchup możemy zamknąć w słoiku i używać jako dodatku do innych potraw.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś i puree z buraczka z frytkami z batatów

Buraki gotujemy i następnie blendujemy z czosnkiem, pieprzem i łyżeczką masła. Paprykę pieczemy przez 15 minut i zdejmujemy z niej skórkę. Pomidory parzymy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek dusimy w miodzie, dodajemy paprykę i pomidory. Po kwadransie dodajemy bazylię i oregano. Po przestudzeniu warzyw całość blendujemy i przecieramy przez sito. Bataty kroimy na grube paski i pieczemy z dodatkiem tymianku do miękkości. Do rozgrzanego do 160˚C piernika wkładamy łososia i pieczemy przez ok. 15 minut. Danie możemy podawać z ćwiartką limonki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.02.2019 09:12
Pyszne, kuszące danie;)
jejkuchnia 10.10.2017 16:31
Ale Doradca Smaku wstawił przepisy na smakowite dania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak