Cebulę, pomidory i pieczarki kroimy w kostkę; czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię nalewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoty kolor. Następnie dorzucamy pieczarki, a kiedy się uduszą, dodajemy pomidory i czosnek, kucharka, pieprz czarny, szczyptę soli i zalewamy szklanką wody. Wszystko dusimy na średnim ogniu. Kiedy pomidory rozpadną się tworząc jednolitą masę, dodajemy posiekaną bazylię. Łączymy mąkę ziemniaczaną z 1/5 szklanki zimnej wody i zalewamy sos ciągle mieszając. Ścieramy ser żółty na tarle.
Gotujemy spagetti z 2 łyżkami oleju i solą, w czasie uzależnionym od przepisu producenta.
Odsączamy makaron, przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy żółtym serem i szczyptą pietruszki. Smacznego !