Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    200 g
  • papryka żółta pieczona

    1 szt
  • papryka czerwona pieczona

    1 szt
  • papryka zielona pieczona

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • pieczarki

    100 g
  • jajka

    6 szt
  • woda

    2 l
  • cebula

    1 szt
  • ser żółty starty

    100 g
  • mozzarella małe kulki

    300 g
  • masło klarowane

  • pomidory suszone Smak

  • BAZYLIA SUSZONA

  • papryka ostra mielona

  • Sól morska jodowana gruboziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto
Cebulę kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, a pieczarki w grube plastry. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebulę i pieczarki, doprawiamy bazylią. Kiedy woda z pieczarek odparuje, a cebula się zeszkli, wrzucamy na ok. minutę pokrojoną cukinię, mieszamy i wyłączamy ogień.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto
Do garnka z wrzącą wodą dodajemy czubatą łyżkę soli. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Do miski wybijamy jajka, mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy warzywa z patelni oraz doprawiamy ostrą papryką.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do masy jajeczno – warzywnej. Do tej samej miski, dodajemy wcześniej upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę (Aby upiec paprykę należy oczyścić ją z gniazd nasiennych, pokroić na połówki i posmarować olejem, kolejno zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10-15 minut. Gdy skórka zrobi się brązowa, wyjąć paprykę i zahartować ją w zimnej wodzie, obrać ze skórki). Do makaronu i warzyw dodajemy kolejno 5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę oraz żółty tarty ser. Mieszamy i wykładamy na patelnię. Na koniec dodajemy kulki mozzarelli, wciskając je między farsz. Podgrzewamy na patelni czekając aż jaja zaczną się ścinać i zwiążą masę. Patelnie możemy wstawić do piekarnika na 10 minut na 180°C, albo odwrócić na patelni i usmażyć na drugiej stronie. Kiedy jajka się zetną a ser rozpuści, danie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat