Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na nieskomplikowany obiad, czyli fritattę makaronową z warzywami. Zobacz jak przygotować to danie. 

Składniki:

makaron penne
200 gramów
papryka żółta pieczona
1 sztuka
papryka czerwona pieczona
1 sztuka
papryka zielona pieczona
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
pieczarki
100 gramów
jajko
6 sztuk
woda
2 litry
cebula
1 sztuka
ser żółty starty
100 gramów
mozzarella małe kulki
300 gramów
masło klarowane
pomidory suszone Smak
Bazylia suszona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36

Oryginalnie frittata to danie włoskie, które przygotowuje się z połączenia warzyw, sera i całość zapieczona zostaje w masie jajecznej. W tym przepisie znajduje się jeszcze jeden dodatkowy składnik - makaron penne, który sprawia, że to danie jest mocno pożywne i idealne na obiad. Przygotuj to bezmięsne danie i wracając do niego zawsze, gdy brakuje Ci pomysłów na lunch, kolację lub danie główne. 

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, a pieczarki w grube plastry. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebulę i pieczarki, doprawiamy bazylią. Kiedy woda z pieczarek odparuje, a cebula się zeszkli, wrzucamy na ok. minutę pokrojoną cukinię, mieszamy i wyłączamy ogień.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto
2
Do garnka z wrzącą wodą dodajemy czubatą łyżkę soli. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Do miski wybijamy jajka, mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy warzywa z patelni oraz doprawiamy ostrą papryką.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto
3
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do masy jajeczno – warzywnej. Do tej samej miski, dodajemy wcześniej upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę (Aby upiec paprykę należy oczyścić ją z gniazd nasiennych, pokroić na połówki i posmarować olejem, kolejno zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10-15 minut. Gdy skórka zrobi się brązowa, wyjąć paprykę i zahartować ją w zimnej wodzie, obrać ze skórki). Do makaronu i warzyw dodajemy kolejno 5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę oraz żółty tarty ser. Mieszamy i wykładamy na patelnię. Na koniec dodajemy kulki mozzarelli, wciskając je między farsz. Podgrzewamy na patelni czekając aż jaja zaczną się ścinać i zwiążą masę. Patelnie możemy wstawić do piekarnika na 10 minut na 180°C, albo odwrócić na patelni i usmażyć na drugiej stronie. Kiedy jajka się zetną a ser rozpuści, danie jest gotowe do podania.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak