Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    400 g (obrane, plastry)
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    500 ml
  • masło

    3 łyżki
  • szalotka

    1 szt. (mała, posiekana)
  • czosnek

    2 ząbki (pokrojone w plastry)
  • ryż

    2 szklanki
  • białe wino wytrawne

    100 ml
  • ser bursztyn tarty

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

  • bazylia

  • pomidorki koktajlowe

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • tymianek

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
W rondlu, na sucho, podsmażyć pokrojone pieczarki by odparowały. Wlać olej i dodać pokrojona cebulę. Po chwili dodać suszone pomidory. Rosół zagotować i trzymać gorący na małym ogniu.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
Do pieczarek dodać ryż i podsmażyć ok. 1 minutę, ciągle mieszając. Następnie wlać wino i odparować. Gdy ryż będzie ciepły i szklisty, stopniowo - po 1 chochelce wlewać do niego rosół, każdorazowo mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie łyżkę rosołu, dodawać kolejną. W ten sposób gotować ryż przez około 20 minut, wlewając kolejne porcje rosołu i mieszając.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
Po 10 minutach smażenia dodać czosnek, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem czarnym mielonym i tymiankiem. Smażyć dalej przez kolejne 10 minut dodając rosół. Pod koniec smażenia ryż powinien być półtwardy, nie wodnisty.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
Na patelni przesmażyć pomidorki koktajlowe i posiekane listki bazylii na oleju z suszonych pomidorów. Doprawić solą morską i pieprzem czarnym mielonym.
Rondel z risottem zdjąć z ognia, odstawić na 2 minuty i dodać kawałki zimnego masła i tarty ser. Całość energicznie wymieszać.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami foto
Na talerz wyłożyć risotto, na nim ułożyć przesmażone pomidorki i na koniec doprawić pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patusia713 04.11.2014 19:40
pysznie wygląda
Ola1984 28.10.2014 07:00
Przepyszne danie :) Jedno z moich ulubionych z kuchni włoskiej :)
caralajna 27.10.2014 21:35
smakowałoby mi takie risotto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat