Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
3 szt. -
olej rzepakowy
(lub oliwa) 50 ml -
makaron lasagne
7 płatków -
ser twardy
200 g -
pomidory
3 szt. -
bazylia czerwona
kilka liści
Sos pomidorowy:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
1 szt. -
olej rzepakowy
(lub oliwa) 50 ml -
pomidory pelati
200 g -
kapary całe Smak
1 łyżka
Sos beszamelowy:
-
masło
1/3 kostki -
mąka pszenna
2 łyżki -
śmietanka 18%
500 ml -
cytryna
1/2 szt.
Do smaku:
-
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Lasagne wegetariańska, odc. 16
Umyte bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy olej rzepakowy i wykładamy bakłażana. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami bakłażanów. Usmażone talarki wykładamy z patelni na deskę, układając jeden na drugim w dwóch rzędach.
Czosnek rozgniatamy dłonią, siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli ciągle mieszając. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dokładamy kapary. Do smaku dodajemy zioła kuchni włoskiej, mieszamy.
Do drugiego rondelka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę pszenną, szybko mieszamy tak, aby mąka połączyła się razem z masłem, robiąc klasyczną zasmażkę. Dodajemy śmietankę, najpierw ¾, mieszamy i znowu dolewamy pozostałą resztę ¼. Rozbijamy mąkę do gładkiej konsystencji sosu. Sos doprawiamy białym pieprzem. Cytrynę wałkujemy, kroimy na pół. Sos doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (z ręki robimy siteczko, aby pestki nie wpadły do środka) energicznie mieszając. Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową w zależności od preferencji smakowych. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem (zamiennie można użyć oliwę w zależności od preferencji smakowych). Ciasto lasagne (3 płaty) kładziemy na spód naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Nakładamy wcześniej przygotowane bakłażany (jeden za drugim). Dodajemy cztery łyżki sosu pomidorowego. Następnie osiem łyżek sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Dodajemy kolejną warstwę bakłażanów oraz plastry lasagne (4 sztuki), lekko dociskamy, aby ciasto nasiąknęło tłuszczem. Ponownie wykładamy resztę sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Kroimy pomidory w grube plastry, a następnie wykładamy nimi lasagne. Ponownie posypujemy żółtym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.
Podanie:
Gotową lasagne wykładamy na talerz. Dekorujemy listkami czerwonej bazylii.
Sos jest bardziej aksamitny, kiedy dodajemy śmietankę zamiast mleka. Dodajemy biały pieprz, aby nie było widać czarnych kropeczek pływających w sosie beszamelowym. Można użyć soku z cytryny albo soli, aby zniwelować gorycz bakłażana.![]()
Komentarze (1)