Doradca Smaku XI: Lasagne wegetariańska, odc. 16

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Lasagne wegetariańska, odc. 16

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dziś klasyczny przepis kuchni włoskiej, czyli lasagne. Ale tym razem nie bolognese, a wegetariańska. Zamiast mięsa mamy zatem bakłażan i pomidory, a dla ozdoby listki czerwonej bazylii. Próbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    3 szt.
  • olej rzepakowy

    (lub oliwa) 50 ml
  • makaron lasagne

    7 płatków
  • ser twardy

    200 g
  • pomidory

    3 szt.
  • bazylia czerwona

    kilka liści

Sos pomidorowy:

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    (lub oliwa) 50 ml
  • pomidory pelati

    200 g
  • kapary całe Smak

    1 łyżka

Sos beszamelowy:

  • masło

    1/3 kostki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietanka 18%

    500 ml
  • cytryna

    1/2 szt.

Do smaku:

  • zioła kuchni włoskiej

  • pieprz biały mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy olej rzepakowy i wykładamy bakłażana. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami bakłażanów. Usmażone talarki wykładamy z patelni na deskę, układając jeden na drugim w dwóch rzędach.

Czosnek rozgniatamy dłonią, siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli ciągle mieszając. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dokładamy kapary. Do smaku dodajemy zioła kuchni włoskiej, mieszamy.

Do drugiego rondelka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę pszenną, szybko mieszamy tak, aby mąka połączyła się razem z masłem, robiąc klasyczną zasmażkę. Dodajemy śmietankę, najpierw ¾, mieszamy i znowu dolewamy pozostałą resztę ¼. Rozbijamy mąkę do gładkiej konsystencji sosu. Sos doprawiamy białym pieprzem. Cytrynę wałkujemy, kroimy na pół. Sos doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (z ręki robimy siteczko, aby pestki nie wpadły do środka) energicznie mieszając. Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową w zależności od preferencji smakowych. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej.

Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. 

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem (zamiennie można użyć oliwę w zależności od preferencji smakowych). Ciasto lasagne (3 płaty) kładziemy na spód naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Nakładamy wcześniej przygotowane bakłażany (jeden za drugim). Dodajemy cztery łyżki sosu pomidorowego. Następnie osiem łyżek sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Dodajemy kolejną warstwę bakłażanów oraz plastry lasagne (4 sztuki), lekko dociskamy, aby ciasto nasiąknęło tłuszczem. Ponownie wykładamy resztę sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Kroimy pomidory w grube plastry, a następnie wykładamy nimi lasagne. Ponownie posypujemy żółtym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.

Podanie:

Gotową lasagne wykładamy na talerz. Dekorujemy listkami czerwonej bazylii.

Doradca Smaku
Sos jest bardziej aksamitny, kiedy dodajemy śmietankę zamiast mleka. Dodajemy biały pieprz, aby nie było widać czarnych kropeczek pływających w sosie beszamelowym. Można użyć soku z cytryny albo soli, aby zniwelować gorycz bakłażana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

3 tygodnie temu
Jak dla mnie pychota i wcale nie potrzebuję mięsa : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat