Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Lasagne wegetariańska, odc. 16

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(134)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dziś klasyczny przepis kuchni włoskiej, czyli lasagne. Ale tym razem nie bolognese, a wegetariańska. Zamiast mięsa mamy zatem bakłażan i pomidory, a dla ozdoby listki czerwonej bazylii. Próbujcie!

Składniki:

bakłażan 3 szt.
olej rzepakowy (lub oliwa) 50 ml
makaron lasagne 7 płatków
ser twardy 200 g
pomidory 3 szt.
bazylia czerwona kilka liści

Sos pomidorowy:

czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
olej rzepakowy 50 ml
pomidory pelati 200 g
kapary całe Smak 1 łyżka

Sos beszamelowy:

masło 1/3 kostki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietanka 18% 500 ml
cytryna 1/2 szt.

Do smaku:

Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Sos jest bardziej aksamitny, kiedy dodajemy śmietankę zamiast mleka. Dodajemy biały pieprz, aby nie było widać czarnych kropeczek pływających w sosie beszamelowym. Można użyć soku z cytryny albo soli, aby zniwelować gorycz bakłażana.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Lasagne wegetariańska, odc. 16

Lasagne, czy też spolszczona lazania, to danie kuchni włoskiej, które jest uwielbiane na całym świecie. Także w naszym kraju! W tym przepisie mamy do czynienia z lazanią wegetariańską. Zawiera ona praktycznie te same składniki, co tradycyjna wersja. Jedynie zamiast mięsa do jej przygotowania używa się bakłażana. 

1. Umyte bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy olej rzepakowy i wykładamy bakłażana. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami bakłażanów. Usmażone talarki wykładamy z patelni na deskę, układając jeden na drugim w dwóch rzędach.

2. Czosnek rozgniatamy dłonią, siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli ciągle mieszając. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dokładamy kapary. Do smaku dodajemy zioła kuchni włoskiej, mieszamy.

3. Do drugiego rondelka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę pszenną, szybko mieszamy tak, aby mąka połączyła się razem z masłem, robiąc klasyczną zasmażkę. Dodajemy śmietankę, najpierw ¾, mieszamy i znowu dolewamy pozostałą resztę ¼. Rozbijamy mąkę do gładkiej konsystencji sosu. Sos doprawiamy białym pieprzem. Cytrynę wałkujemy, kroimy na pół. Sos doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (z ręki robimy siteczko, aby pestki nie wpadły do środka) energicznie mieszając. Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową w zależności od preferencji smakowych. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej.

4. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. 

5. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem (zamiennie można użyć oliwę w zależności od preferencji smakowych). Ciasto lasagne (3 płaty) kładziemy na spód naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Nakładamy wcześniej przygotowane bakłażany (jeden za drugim). Dodajemy cztery łyżki sosu pomidorowego. Następnie osiem łyżek sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Dodajemy kolejną warstwę bakłażanów oraz plastry lasagne (4 sztuki), lekko dociskamy, aby ciasto nasiąknęło tłuszczem. Ponownie wykładamy resztę sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Kroimy pomidory w grube plastry, a następnie wykładamy nimi lasagne. Ponownie posypujemy żółtym serem.

6. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.

Podanie:

Gotową lasagne wykładamy na talerz. Dekorujemy listkami czerwonej bazylii.

Bakłażan jako zamiennik mięsa w wege lazanii to naprawdę godne zastępstwo. Jedynie należy pamiętać, że warzywo to ma w sobie sporo goryczy. Można ją jednak łatwo zniwelować stosując się do porady, którą zostawiam poniżej!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.09.2019 13:55
Jak dla mnie pychota i wcale nie potrzebuję mięsa : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak