Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Kluski szpinakowe z burratą, odc. 1
Sos:
1. Czosnek miażdżymy i kroimy na plasterki. Kroimy także por.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, por, a następnie mieszamy i smażymy, aż całość się skarmelizuje.
3. Dodajemy kapary i mieszamy.
4. Na patelnię przekładamy pomidory pelati wraz z zalewą. Dodajemy pieprz czarny mielony i sól himalajską do smaku, a na koniec doprawiamy sos suszonym oregano. Całość mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
5. Na koniec smażenia (na ok. 2 minuty przed końcem) wrzucamy do sosu szpinak i dokładnie mieszamy całość.
Kluski szpinakowe:
1. Do garnka wlewamy wodę, w której ugotujemy kluseczki. Doprowadzamy do wrzenia i solimy.
2. W misce łączymy ser twarogowy oraz bryndzę. Wbijamy jajko.
3. Szpinak drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy, dodajemy ostrą paprykę czerwoną. Całość miksujemy.
3. Do tak przygotowanej masy serowo-szpinakowej dodajemy mąkę i całość raz jeszcze miksujemy.
4. Blat oprószamy mąką i rękami zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich robimy wałeczek o średnicy ok. 2 cm i kroimy tak samo, jak na kopytka.
5. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, uważając, aby się nie posklejały. Gotujemy do momentu wypłynięcia kluseczek.
6. Ugotowane kluseczki przekładamy na patelnię z sosem. Możemy doprawić pieprzem czarnym mielonym do smaku.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy kluseczki szpinakowe w pomidorowym sosie. Na środku układamy ser burrata. Danie posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżą bazylią.