Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Kluski szpinakowe z burratą, odc. 1

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(89)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukacie pomysłu na ciekawy obiad z włoską nutą? Sprawdźcie przepis na pyszne kluski szpinakowe w wyrazistym sosie pomidorowym, podane z rozpływającą się w ustach burratą. Palce lizać!

Składniki:

Sos pomidorowy:

czosnek 1 ząbek
biała część pora 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
kapary całe Smak 3 łyżeczki
pomidory pelati 200 mililitrów
Oregano suszone Prymat 0.5 łyżeczki
liście szpinaku 1 garść

Kluski szpinakowe:

woda 2 litry
sól 0.5 łyżeczki
ser twarogowy 200 gramów
bryndza 100 gramów
jajko 1 sztuka
liście szpinaku 200 gramów
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
mąka pszenna typ 480 1 szklanka

Do smaku:

Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
Sól himalajska Prymat w młynku 1 szczypta

Do dekoracji:

ser burrata 2 sztuki
orzechy piniowe 2 łyżki
bazylia świeża kilka liści

Porada

Liście szpinaku możemy również podsmażyć. Wtedy zmniejszą swoją objętość.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Kluski szpinakowe z burratą, odc. 1

Sos:

1. Czosnek miażdżymy i kroimy na plasterki. Kroimy także por.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, por, a następnie mieszamy i smażymy, aż całość się skarmelizuje.

3. Dodajemy kapary i mieszamy.

4. Na patelnię przekładamy pomidory pelati wraz z zalewą. Dodajemy pieprz czarny mielony i sól himalajską do smaku, a na koniec doprawiamy sos suszonym oregano. Całość mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.

5. Na koniec smażenia (na ok. 2 minuty przed końcem) wrzucamy do sosu szpinak i dokładnie mieszamy całość.

 

Kluski szpinakowe:

1. Do garnka wlewamy wodę, w której ugotujemy kluseczki. Doprowadzamy do wrzenia i solimy.

2. W misce łączymy ser twarogowy oraz bryndzę. Wbijamy jajko.

3. Szpinak drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy, dodajemy ostrą paprykę czerwoną. Całość miksujemy.

3. Do tak przygotowanej masy serowo-szpinakowej dodajemy mąkę i całość raz jeszcze miksujemy.

4. Blat oprószamy mąką i rękami zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich robimy wałeczek o średnicy ok. 2 cm i kroimy tak samo, jak na kopytka.

5. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, uważając, aby się nie posklejały. Gotujemy do momentu wypłynięcia kluseczek.

6. Ugotowane kluseczki przekładamy na patelnię z sosem. Możemy doprawić pieprzem czarnym mielonym do smaku.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy kluseczki szpinakowe w pomidorowym sosie. Na środku układamy ser burrata. Danie posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżą bazylią.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak