odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Kluski szpinakowe z burratą, odc. 1

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie pomysłu na ciekawy obiad z włoską nutą? Sprawdźcie przepis na pyszne kluski szpinakowe w wyrazistym sosie pomidorowym, podane z rozpływającą się w ustach burratą. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos pomidorowy:

  • czosnek

    1 ząbek
  • biała część pora

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    3 łyżeczki
  • pomidory pelati

    200 mililitrów
  • Oregano suszone Prymat

    0.5 łyżeczki
  • liście szpinaku

    1 garść

Kluski szpinakowe:

  • woda

    2 litry
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • ser twarogowy

    200 gramów
  • bryndza

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • liście szpinaku

    200 gramów
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 480

    1 szklanka

Do smaku:

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    1 szczypta

Do dekoracji:

  • ser burrata

    2 sztuki
  • orzechy piniowe

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:

1. Czosnek miażdżymy i kroimy na plasterki. Kroimy także por.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, por, a następnie mieszamy i smażymy, aż całość się skarmelizuje.

3. Dodajemy kapary i mieszamy.

4. Na patelnię przekładamy pomidory pelati wraz z zalewą. Dodajemy pieprz czarny mielony i sól himalajską do smaku, a na koniec doprawiamy sos suszonym oregano. Całość mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.

5. Na koniec smażenia (na ok. 2 minuty przed końcem) wrzucamy do sosu szpinak i dokładnie mieszamy całość.

 

Kluski szpinakowe:

1. Do garnka wlewamy wodę, w której ugotujemy kluseczki. Doprowadzamy do wrzenia i solimy.

2. W misce łączymy ser twarogowy oraz bryndzę. Wbijamy jajko.

3. Szpinak drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy, dodajemy ostrą paprykę czerwoną. Całość miksujemy.

3. Do tak przygotowanej masy serowo-szpinakowej dodajemy mąkę i całość raz jeszcze miksujemy.

4. Blat oprószamy mąką i rękami zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich robimy wałeczek o średnicy ok. 2 cm i kroimy tak samo, jak na kopytka.

5. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, uważając, aby się nie posklejały. Gotujemy do momentu wypłynięcia kluseczek.

6. Ugotowane kluseczki przekładamy na patelnię z sosem. Możemy doprawić pieprzem czarnym mielonym do smaku.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy kluseczki szpinakowe w pomidorowym sosie. Na środku układamy ser burrata. Danie posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżą bazylią.

 

Doradca Smaku
Liście szpinaku możemy również podsmażyć. Wtedy zmniejszą swoją objętość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat