Doradca Smaku XV: Kluski szpinakowe z burratą, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Kluski szpinakowe z burratą, odc. 1

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie pomysłu na ciekawy obiad z włoską nutą? Sprawdźcie przepis na pyszne kluski szpinakowe w wyrazistym sosie pomidorowym, podane z rozpływającą się w ustach burratą. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos pomidorowy:

  • czosnek

    1 ząbek
  • biała część pora

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    3 łyżeczki
  • pomidory pelati

    200 mililitrów
  • Oregano suszone Prymat

    0.5 łyżeczki
  • liście szpinaku

    1 garść

Kluski szpinakowe:

  • woda

    2 litry
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • ser twarogowy

    200 gramów
  • bryndza

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • liście szpinaku

    200 gramów
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 480

    1 szklanka

Do smaku:

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    1 szczypta

Do dekoracji:

  • ser burrata

    2 sztuki
  • orzechy piniowe

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    kilka liści
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Kluski szpinakowe z burratą, odc. 1

Sos:

1. Czosnek miażdżymy i kroimy na plasterki. Kroimy także por.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, por, a następnie mieszamy i smażymy, aż całość się skarmelizuje.

3. Dodajemy kapary i mieszamy.

4. Na patelnię przekładamy pomidory pelati wraz z zalewą. Dodajemy pieprz czarny mielony i sól himalajską do smaku, a na koniec doprawiamy sos suszonym oregano. Całość mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.

5. Na koniec smażenia (na ok. 2 minuty przed końcem) wrzucamy do sosu szpinak i dokładnie mieszamy całość.

 

Kluski szpinakowe:

1. Do garnka wlewamy wodę, w której ugotujemy kluseczki. Doprowadzamy do wrzenia i solimy.

2. W misce łączymy ser twarogowy oraz bryndzę. Wbijamy jajko.

3. Szpinak drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy, dodajemy ostrą paprykę czerwoną. Całość miksujemy.

3. Do tak przygotowanej masy serowo-szpinakowej dodajemy mąkę i całość raz jeszcze miksujemy.

4. Blat oprószamy mąką i rękami zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich robimy wałeczek o średnicy ok. 2 cm i kroimy tak samo, jak na kopytka.

5. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, uważając, aby się nie posklejały. Gotujemy do momentu wypłynięcia kluseczek.

6. Ugotowane kluseczki przekładamy na patelnię z sosem. Możemy doprawić pieprzem czarnym mielonym do smaku.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy kluseczki szpinakowe w pomidorowym sosie. Na środku układamy ser burrata. Danie posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżą bazylią.

 

Doradca Smaku
Liście szpinaku możemy również podsmażyć. Wtedy zmniejszą swoją objętość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat