Przepis i sposób przygotowania na: Leczo ze słoika
Z tego przepisu dowiesz się, jak zawekować leczo do słoików? Leczo z sezonowych warzyw można zamknąć w słoiczku i tworzyć, kiedy mamy na nie ochotę lub nie było czasu przygotować posiłku. Do takiego leczo ze słoików można dodać kiełbasę, parówki, lub mielone mięso, wtedy mamy syty obiad.
Jak zawekować leczo?
Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę lub piórka, czosnek obrać, a następnie cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać pokrojoną cukinię, włożyć liście laurowe i dusić.
Pomidory pozbawić skórki poprzez sparzenie wrzątkiem i dodać do cukinii. Umytą paprykę pokroić również w kostkę dodać do garnka, całość posolić. Leczo doprawić pieprzem, oregano, majerankiem i sproszkowaną papryką.
Dusić do miękkości warzyw a następnie przekładać do słoików i pasteryzować przez 20 minut. Po ostudzeniu słoiki przechowywać w zimnym pomieszczeniu.