Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z cukinii na zimę
Warto wiedzieć przed przygotowaniem tej sałatki z cukinią na zimę, że należy odstawić ją na kilka godzin do puszczenia soków przez warzywa. Dlatego uwzględnij ten czas przed przystąpieniem do działania!
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy końcówki od cukinii i wyrzucamy. Najlepiej wybrać niezbyt duże i nieprzerośnięte cukinie o delikatnej skórce.
2. Cukinie kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w dużej misce lub garnku. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Papryki oczyszczamy, kroimy w cienkie podłużne paseczki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Do cukinii dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę. Czosnek drobno siekamy, dokładamy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno warzywa zasypujemy solą i ponownie mieszamy. Warzywa odstawiamy na 6-8 godzin aż puszczą sok (ewentualnie na całą noc).
4. Przygotowujemy słoiki. Do każdego wsypujemy niecałe pół łyżeczki gorczycy, 1 ziarno ziela angielskiego, 1-2 kuleczki pieprzu, kawałek listka laurowego. Sałatkę przekładamy na durszlak i odcedzamy z soku. Do sałatki na tym etapie dodajemy posiekany koperek. Napełniamy słoiki.
Zalewa: W garnku umieszczamy wodę, ocet, olej i cukier. Całość zagotowujemy (do rozpuszczenia cukru). Chochelką nalewamy zalewę do słoików. Pasteryzujemy około 10 minut.