Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z grzybami leśnymi
Lasagne to charakterystyczny włoski makaron w kształcie dużych prostokątów. Najczęściej wykorzystywany jest do zrobienia zapiekanki, która najczęściej podawana jest z sosem bolognese. Jednak ten przepis to wariant dla miłośników grzybów! Zapiekane razem z marchewką, mozarellą i parmezanem stanowią idealny pomysł na obiad lub sycącą kolację.
Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj!
1. Grzyby oczyść, pokrój i obgotuj przez 15-20 minut. Po tym czasie odcedź.
2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni, dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Grzyby zmieszaj ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie ostudź.
3. Gotowy bulion wymieszaj ze śmietaną i gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ostudź. Do przestudzonej mieszanki dodaj roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu.
4. Płaty makaronu lasagne obgotuj przez 2-3 minuty. Ułóż pierwszą warstwę makaronu w formie wysmarowanej masłem, polej częścią mieszanki bulionowej, posyp warstwą grzybów oraz mozzarelli, przykrywamy kolejną warstwą obgotowanego makaronu, czynności powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników.
5. Wierzch posyp parmezanem. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut.